Archive for: Z

Zablokowanie stomii

To jest stan, w którym nie następuje wydalenie treści jelitowej lub moczu przez stomię z powodu blokady. Blokada może powstać w wyniku zwężenia światła jelita, czego powodem może być rozrost choroby n...

Zakażenie Clostridium difficile

Clostridium difficile to beztlenowa bakteria, która w sprzyjających warunkach wywołuje zapalenie (uszkodzenie) jelita grubego. Zakażenie szerzy się drogą pokarmową i dotyczy przede wszystkim osób star...

Zakażenie grzybiczne

Stan zapalny skóry wywołany przez zakażenie grzybami chorobotwórczymi (drożdżakowatymi). Objawia się grudkową wysypką często z białawym nalotem. Do zakażenia dochodzi przez przerwaną ciągłość skóry w ...

Zakażenie miejsca operowanego

(ZMO) najczęstsze powikłanie pooperacyjne, zakażenie szpitalne, pojawia się w ciągu 30 dni od operacji w przypadku gdy nie były użyte materiały sztuczne i w w ciągu roku gdy były użyte. ZMO można podz...

Zakażenie rany stomijnej

Występuje rzadko jako powikłanie wczesne i jest związane z penetracją treści jelitowej w okolicę zespolenia skórno-jelitowego. Przyczyną jego powstania może być krwiak lub nieprawidłowe założenie szwó...

Zapadnięcie stomii

Powikłanie okołostomijne, do którego może dojść bezpośrednio po operacji, ale także w późniejszym okresie w wyniku zwiększenia masy ciała. Zapadnięcie często powoduje poważne problemy z zaopatrzeniem ...

Zapalenie mieszków włosowych

Infekcja lub podrażnienie mieszka włosowego. Zapalenie mieszków włosowych to pewna forma zakażenia gronkowcowego. Jego objawem są grudki oraz krostki występujące np. po goleniu. Nie należy ignorować w...

Zapalenie otrzewnej (łac. peritonitis)

Jest schorzeniem należącym do grupy ostrych stanów chirurgicznych, wymagających szybkiego postępowania oraz jest stanem bezpośredniego zagrożenia życia. Chory z podejrzeniem zapalenia otrzewnej wymaga...

Zapalenie skóry wokół stomii

Reakcja zapalna skóry na skutek działania substancji drażniących, takich jak kał, mocz czy enzymy trawienne. Przyczyną jest źle dobrany sprzęt stomijny, nieprawidłowe jego stosowanie lub warunki anato...

Zaparcie

Długotrwałe przebywanie treści pokarmowej w układzie pokarmowym. Za zaparcie uważa się wypróżnienia rzadsze niż 2 razy w tygodniu. Obajwy, które powinny zwrócić uwagę to m.in. wydalanie twardego kału,...