Archive for: Ż

Zakażenie grzybiczne

To stan zapalny skóry wywołany przez zakażenie grzybami chorobotwórczymi (drożdżakowatymi). Objawia się grudkową wysypką często z białawym nalotem. Do zakażenia dochodzi przez przerwaną ciągłość skóry...

Żel silikonowy (stomijny)

Służy do wypełnia fałd, załamań i nierówności na powierzchni skóry wokół stomii, co poprawia przyleganie sprzętu stomijnego. W przeciwieństwie do past lub przylepców hydrokoloidowych, żel silikonowy n...

Żołądek

Mięsisty narząd przypominający worek. Posiadaja dwa ujścia: górne, zwane częścią wpustową, uniemożliwiające cofanie się zawartości żołądka do przełyku, i dolne, zwane częścią odźwiernikową, działającą...

Żylaki okołostomijne

Występują najczęściej u pacjentów, którzy przechodzili proktokolektomię z powodu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i rozwinęło się u nich pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych (chola...

Żywienie dojelitowe

Najbardziej anatomiczna i fizjologiczna droga przyjmowania pokarmów, zapewniająca optymalne i maksymalne wchłanianie i przyswajanie przez organizm substancji energetycznych i odżywczych. Planując lecz...

Żywienie pooperacyjne

Jak najszybsza podaż substancji odżywczych, energetycznych, witamin i mikroelementów, zmniejszająca okres katabolizmu i pozwalająca funkcjonować organizmowi w sposób jak najbardziej naturalny. Ma na c...

Żywienie pozajelitowe

Metoda odżywiania chorego w przypadku, gdy żywienie drogą przewodu pokarmowego jest niemożliwe. Żywienie drogą dożylną, poprzez bezpośrednie podanie do układu krwionośnego specjalnie przygotowanych su...

Żywienie przedoperacyjne

Ocena stanu odżywienia pacjenta kwalifikowanego do leczenia operacyjnego ma za zadanie wykryć stan niedożywienia. W przypadku stwierdzania niedożywienia czas pomiędzy wizytą kwalifikującą do zabiegu a...