Trawienie

Trawienie

Jedna z podstawowych funkcji życiowych podczas, której organizm przetwarza pokarm w energię. Substancje korzystne dla organizmu są wchłaniane, natomiast reszta jest wydalana. Rozpoczyna się w jamie ustnej. Chemicznie, poprzez działanie enzymów zawartych w ślinie, ale i mechanicznie – podczas gryzienia. Przeżuty i wymieszany ze śliną pokarm wędruje przez gardło i przełyk do żołądka gdzie rozdrobnione porcje pokarmu mieszają się z kwasem solnym, który uaktywnia enzymy trawienne oraz zabija drobnoustroje. Dzięki temu sok trawienny rozkłada białka i zaczyna trawić część tłuszczy (enzymy trzustkowe i żółć). Dalej pokarm trafia do jelita cienkiego, w którym w dwunastnicy występują hormony jelitowe, które pobudzają wydzielanie żółci, soku jelitowego oraz skoku trzustkowego. Kosmki jelitowe, którymi wchłaniamy składniki odżywcze działają jak sitko o niewielkich oczkach. Jeżeli cząstki pokarmu będą zbyt duże, bo ich nie strawiliśmy, to zostaną w naszych jelitach, my odczujemy brak witamin i minerałów, a w jelitach zacznie się fermentacja. Do akcji wkroczą bakterie gazotwórcze i mamy wzdęcia. Zaleganie masy pokarmowej w jelitach powoduje zaparcia. W wyniku trawienia powstają wolne kawasy tłuszczowe. W tej formie są one transportowane do rąbka szczoteczkowego enterocytów. To właśnie tam są wchłaniane. Reszta pokarmu trafia do jelita grubego. To właśnie w nim wchłaniana jest woda oraz część witamin, elektrolitów i soli mineralnych. Jelito grube kończy się na zewnątrz pojedynczym otworem (odbytem). Niestrawione resztki pokarmu są wydalane w postaci kału podczas defekacji czyli usuwaniu kału.