W początkowych stadiach zaawansowania przebiega bezobjawowo. Główne objawy nowotworu jelita grubego zależą od lokalizacji i zaawansowania. Są to m.in. zmiana rytmu wypróżnień, ból brzucha. Na rozwijający się nowotwórTkanka wywodząca się z prawidłowych tkanek ustroju, lecz wskutek utrwalonych cech patologicznych rozrastająca się w sposób niekontrolowany, nie poddający się czynnikom regulującym wzrost, dojrzewanie i czynności komórek, rosnący mimo wyeliminowania przyczyny, jeżeli jest ona znana (nowotworzenie). Nowotwory łagodne (niezłośliwe) rozrastają się powoli, nie niszczą tkanek otaczających, od których są wyraźnie odgraniczone, nie dają przerzutów i najczęściej nie wywierają ogólnego szkodliwego wpływu na ustrój. Ich budowa komórkowa jest zbliżona do budowy tkanki, z której powstały. Po usunięciu nie odrastają. Nowotwory złośliwe (rak, mięsak) wzrastają zazwyczaj szybko, naciekając otaczające tkanki, mogą dawać odległe przerzuty. Nowotwory biorą nazwy od tkanek macierzystych, np. nowotwory łagodne z tkanki łącznej to włókniak, kostniak, chrzęstniak, mięśniak, tłuszczak i in. Przyczyny powstawania nowotworów nie są ustalone. Wiele wskazuje, że nowotwory złośliwe są związane głównie z 2 czynnikami: cywilizacją i przedłużaniem się średniej dożywalności człowieka. Czynniki cywilizacyjne to styl życia i szeroko rozumiane czynniki środowiska zewnętrznego. Oszacowano, że te 2 grupy czynników warunkują powstanie ponad 80% nowotworów, a tylko mniej niż 20% powodują czynniki wewnętrzne, w tym czynniki genetyczne. U mężczyzn najczęstszymi nowotworami złośliwymi są: nowotwór płuca, żołądka, jelita grubego, gruczołu krokowego, jamy ustnej i gardła, u kobiet — piersi, szyjki macicy, jelita grubego, żołądka i płuca. Leczenie nowotworów niezłośliwych — w zasadzie chirurgiczne, nowotworów złośliwych — operacyjne, chemioterapia, radioterapia, hormonoterapia i farmakologiczne. Komórki nowotworowe to komórki, które utraciły zdolność naturalnej śmierci czyli apoptozy. jelita grubego może wskazywać powtarzająca się w badaniach niedokrwistość z niedoboru. Ważne jest także zwrócenie uwagi na zawartość krwi w stolcu. W zależności od umiejscowienia nowotworu, stolecInaczej kał, odpadowe produkty procesu trawienia. Kał powstaje w jelicie grubym. Resztki pokarmowe przemieszczane z jelita cienkiego do jelita grubego mają konsystencję stosunkowo płynną. Dopiero w jelicie grubym dochodzi do końcowej fazy resorpcji wody i zagęszczenia kału. Wydalany kał jest istotnym źródłem informacji co dzieje się w naszym organiźmie. Podczas oglądania naszego stolca powinniśmy zwrócić uwagę na jego konsystencję, kształt, barwę, zapach, obecność fragmentów lub całych pasożytów, domieszkę krwi, śluzu czy też treści ropnej. Istotna jest także częstość wypróżnień. Za prawidłowe uważa się oddawanie jednego stolca w ciągu dnia, jednak do osób o właściwym wypróżnianiu się można zaliczyć również te, u których występuje ono co najmniej 3 razy w tygodniu, pod warunkiem że kał ma prawidłową spoistość, zabarwienie oraz objętość i wagę. może zawierać domieszkę krwi, lub gdy rak położony jest stosunkowo blisko odbytu, kałInaczej stolec, odpadowe produkty procesu trawienia. Kał powstaje w jelicie grubym. Resztki pokarmowe przemieszczane z jelita cienkiego do jelita grubego mają konsystencję stosunkowo płynną. Dopiero w jelicie grubym dochodzi do końcowej fazy resorpcji wody i zagęszczenia kału. Wydalany kał jest istotnym źródłem informacji co dzieje się w naszym organiźmie. Podczas oglądania naszego stolca powinniśmy zwrócić uwagę na jego konsystencję, kształt, barwę, zapach, obecność fragmentów lub całych pasożytów, domieszkę krwi, śluzu czy też treści ropnej. Istotna jest także częstość wypróżnień. Za prawidłowe uważa się oddawanie jednego stolca w ciągu dnia, jednak do osób o właściwym wypróżnianiu się można zaliczyć również te, u których występuje ono co najmniej 3 razy w tygodniu, pod warunkiem że kał ma prawidłową spoistość, zabarwienie oraz objętość i wagę. może być powleczony świeżą krwią. Należy także zwracać uwagę na kształt stolca, szczególnie jeśli przybiera on ołówkowatą formę, zamiast regularnej. Alarmujące może być też uczucie niepełnego wypróżnienia połączone z uczuciem parcia na stolecInaczej kał, odpadowe produkty procesu trawienia. Kał powstaje w jelicie grubym. Resztki pokarmowe przemieszczane z jelita cienkiego do jelita grubego mają konsystencję stosunkowo płynną. Dopiero w jelicie grubym dochodzi do końcowej fazy resorpcji wody i zagęszczenia kału. Wydalany kał jest istotnym źródłem informacji co dzieje się w naszym organiźmie. Podczas oglądania naszego stolca powinniśmy zwrócić uwagę na jego konsystencję, kształt, barwę, zapach, obecność fragmentów lub całych pasożytów, domieszkę krwi, śluzu czy też treści ropnej. Istotna jest także częstość wypróżnień. Za prawidłowe uważa się oddawanie jednego stolca w ciągu dnia, jednak do osób o właściwym wypróżnianiu się można zaliczyć również te, u których występuje ono co najmniej 3 razy w tygodniu, pod warunkiem że kał ma prawidłową spoistość, zabarwienie oraz objętość i wagę..