Lip 202009
Lato w pełni. Wokół nas moc świeżych owoców i ziół, pachnących słońcem. Te ostatnie możemy hodować w ogrodzie, na balkonie, w doniczkach na parapecie. Podpowiadamy, jak w prosty sposób, przygotować napoje orzeźwiające i wrócić do smaków dzieciństwa.
Kompot z wiśni
W garnku zagotować wodę z cukrem. Wiśnie umyć, wrzucić do syropu, gotować ok. 15-20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
*Pozostałe z kompotu wiśnie można zjeść jako deser z dodatkiem lodów lub ubitej śmietanki z mascarpone.
Kompot z papierówek
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, NIE OBIERAĆ. Wrzucić do garnka, zalać wodą tak, aby była ponad owocami. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Gorący kompot dosłodzić cukrem według uznania. Podawać na ciepło lub na zimno.
Kompot z rabarbaru jak u babci
W garnku zagotować wodę z goździkami i cynamonem, wrzucić umyty i pokrojony na kilkucentymetrowe kawałki rabarbar. Gotować ok. 30 minut do miękkości. Dodać cukier, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Odcedzić/przelać przez sito do dzbanka lub karafki.
Domowa lemoniada z rabarbaru
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki. Cytryny umyć i obrać. Wycisnąć sok. Rabarbar, skórki i sok z cytryn oraz przesiany przez sitko cukier puder, wrzucić do garnka i gotować ok. 15 minut. Po ostudzeniu odcedzić syrop i przelać do butelki. Wlewać do szklanki kilka kropel syropu, dopełnić lekko gazowaną wodą mineralną, wrzucić liść mięty.
Miętowo-malinowy napój orzeźwiający
Wodę wlać do karafki lub dzbanka. Cytrynę i limonkę obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić po 2-3 plasterki do wody wraz z malinami i miętą.
****
Anna Ruszczak, autorka bloga „Na moim stole – Odkryj nowe smaki życia”
https://www.annaewamarianamoimstole.pl/
fb/ Instagram: Na moim stole