Lut 202528
Pikantne jedzenie budzi skrajne emocje. I to nie tylko te „smakowe”. Dla jednych to źródło wyjątkowo intensywnych kulinarnych doznań, dla innych uciążliwy i przykry powód dolegliwości trawiennych. Osoby ze stomią często zastanawiają się, czy mogą spożywać ostre potrawy i jaki wpływ mogą one mieć na funkcjonowanie stomii oraz dobrostan skóry wokół niej. Często też w rozmowach z Wami, drodzy Stomicy, w kontekście diety pojawia się temat kuchni orientalnej i ostrych przypraw.
Zatem, czy stomik może i przede wszystkim, czy powinien próbować dań typowo ostrych, na przykład tych, z kuchni azjatyckiej, która staje się u nas coraz bardziej popularna?
W tym artykule drodzy Przyjaciele Stomicy, znajdziecie informacje na temat tego fascynującego lecz specyficznego rodzaj diety oraz tego, jak podejść do tematu pikantnego jedzenia, by uniknąć problemów zdrowotnych.
Jak ostre potrawy wpływają na układ pokarmowy?
Pikantne jedzenie zawiera substancje mogące podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego. Dlatego osoby z historią problemów trawiennych powinny szczególnie uważnie dobierać produkty na swoim talerzu. Mowa tu zwłaszcza o kuchni azjatyckiej, która słynie z pysznych, lecz wyjątkowo pikantnych potraw.
Najważniejszą „drażniącą” substancją, obecną w daniach ostrych, jest kapsaicyna – związek chemiczny występujący w papryczkach chili, który odpowiada za ich ostry smak.
Kapsaicyna działa drażniąco na przewód pokarmowy i może przyspieszać perystaltykę jelit, co w przypadku osób ze stomią oznacza możliwość wystąpienia:
Czy ostre jedzenie ma wpływ na skórę wokół stomii?
Tak. Pikantne jedzenie może powodować podrażnienia skóry wokół stomii. Należy pamiętać, że skóra wokół stomii jest szczególnie wrażliwa, dlatego ważne jest, aby unikać czynników mogących ją podrażniać.
Pikantne jedzenie może mieć wpływ na skórę w kilku aspektach. Należą do nich:
Czy zatem duet stomik i pikantna dieta jest bezpieczny?
Nie ma uniwersalnej zasady mówiącej, że osoby ze stomią muszą całkowicie unikać ostrych potraw. Nie ma też takiej, która tego typu jedzenie im rekomenduje. W kwestii diety każdy organizm reaguje inaczej. Czasami to, co u jednych się sprawdza i jest stoma-bezpieczne, u innych wywołuje przykre dolegliwości - i odwrotnie. Każdy organizm reaguje inaczej, dlatego w kwestii diety warto zachować umiar i stosować się do kilku wskazówek. Zwłaszcza w przypadku potraw, o których z góry wiadomo, że mogą wywołać silne reakcje organizmu, a do takich zalicza się jedzenie pikantne.
Planując wypróbowanie pikantnych potraw kuchni azjatyckiej, warto pamiętać o zawsze sprawdzających się zasadach:
#stomikmoże, ale nie zawsze. Kiedy lepiej unikać pikantnych potraw?
Są sytuacje, w których zdecydowanie warto zrezygnować z ostrych potraw. Kiedy warto wziąć to pod uwagę?
#stomikmoże, ale rozważnie i z umiarem
Pikantne jedzenie nie jest całkowicie zakazane dla osób ze stomią, ale wymaga indywidualnego podejścia i umiaru. Pamiętajmy, że może ono przyspieszać perystaltykę jelit, prowadząc do luźniejszych stolców i zwiększając tym samym ryzyko podrażnień skóry wokół stomii.
Stomik nie musi rezygnować z odkrywania nowych smaków, powinien jednak dostosować ich intensywność do swojego aktualnego stanu zdrowia i kondycji skóry wokół stomii. Dlatego tak ważna jest uważna obserwacja reakcji własnego organizmu i dostosowywanie diety do własnych potrzeb. Jeśli pojawiają się niepokojące objawy lub negatywne skutki kulinarnych eksperymentów, warto ograniczyć ostre potrawy lub całkowicie z nich zrezygnować.
Zdrowa i dobrze zabezpieczona skóra wokół stomii to podstawa komfortowego życia, dlatego warto dbać o nią na każdym poziomie – także poprzez świadome wybory żywieniowe. Orientalna kuchnia kusi, ale jeśli stomik nie ma pewności, czy jego organizm jest na nią gotowy, lepiej ograniczyć ją do degustacyjnych ilości lub postawić na mniej drażniące potrawy. A tych także w egzotycznym menu naprawdę nie brakuje.
Tekst: Iza Janaczek
Zdjęcia: Iza Janaczek i Pexels