24 Grudzień 2024
Lip 202407
Czekolada to jedno z niewielu słów, które większości z nas kojarzą się dobrze i - przede wszystkim, bardzo przyjemnie.
Niestety, wiele osób wciąż uważa, że po wyłonieniu stomii to, co dobre, kończy się definitywnie i teraz już „będzie tylko gorzej”.
W cyklu #stomikmoże odkłamujemy stereotypy i pokazujemy, że „móc” to bardzo często znaczy naprawdę „móc”, tylko trzeba wiedzieć, jak to zrobić, by „mogę” nie miało znamion presji, lecz – cieszyło naprawdę :)
Zatem – co z tą czekoladą?...
Warto wiedzieć, że czekolada to nie tylko miły dla oka kolor, subtelny zapach i obłędny, aksamitny smak. Czekolada, w zależności od gustu i preferencji smakowych, ma doskonałą ofertę nawet dla bardzo wymagających podniebień.
Wpływa pozytywnie gdy się uczymy, dodaje energii gdy wędrujemy po górach lub przyjemnie rozluźnia, gdy relaksujemy się po dniu pracy w swoim ulubionym fotelu. Sięgamy po nią, chcąc sobie poprawić humor, nie zdając sobie często sprawy, że ona, we właściwych proporcjach, naprawdę działa prozdrowotnie.
Czekolada – czy „stomik może”?
MOŻE :) Choć oczywiście z umiarem, rozsądkiem i nie zapominając o samoobserwacji.
Osoby ze stomią mogą jeść czekoladę, ale powinny robić to z umiarem, uwzględniając tolerancję własną na kakao i pozostałe składniki czekolady oraz biorąc pod uwagę ewentualne zalecenia medyczne. Czekolada sama w sobie nie jest przeciwwskazana w diecie stomików, niemniej jest kilka punktów, których osoby z woreczkiem powinny być świadome, sięgając po ten słodki deser.
Zatem, biorąc do ust kostkę czekolady, warto wziąć pod uwagę aspekty, które sprawią, że jej spożywanie będzie prawdziwą przyjemnością, nieobarczoną ryzykiem złego samopoczucia.
Są nimi:
„Znaczna” ilość, czyli jaka?
Absolutnie nie da się tego określić tak, by kryterium pasowało do wszystkich jednocześnie i do każdego z osobna. Dzieje się tak z prostego powodu – każdy z nas jest inny. Dlaczego zjedzenie całej tabliczki czekolady inaczej wpłynie na osobę drobną i szczupłą, a inaczej - na tęższą lub z nadwagą. Inaczej na kobietę, inaczej na, często, wiele większego od niej mężczyznę, inaczej na dziecko i inaczej na dorosłego. Właśnie dlatego tak ważna jest świadoma samoobserwacja i reagowanie na bieżąco.
Pamiętajmy, że każdy organizm jest inny, dlatego warto obserwować również, jak reaguje na czekoladę. Wszelkie niepożądane objawy, takie jak biegunka, wzdęcia czy uczucie ciężkości, powinny być sygnałem do jej ograniczenia lub zmiany rodzaju.
Należy pamiętać, że: czekolada, zwłaszcza ta bogata w cukier i tłuszcze, może wpływać na zdrowie i samopoczucie stomików w różny sposób, powodując, na przykład:
Gorzka – najlepsza :)
Gorzka czekolada pochodzi z grupy czekolad ciemnych, czyli tych, zawierających w swym składzie mniej cukru a więcej kakao. Gorzka czekolada zamyka stawkę, mając w swym składzie najwięcej kakao, przy obniżonej ilości cukru. Jest ona, według licznych obserwacji, najzdrowsza z czekolad.
Z tego powodu jest rekomendowana nie tylko dla osób z wyłonioną stomią. Jedzona z umiarem ma wiele prozdrowotnych właściwości wspomagających właściwe funkcjonowanie organizmu.
Pamiętajmy też, że pomimo udowodnionych właściwości prozdrowotnych – czekolada nie powinna zastępować leków ani też - być alternatywą do wizyty u lekarza.
(Także) stomik może delektować się czekoladą
Bo dlaczego nie – jeśli tylko nie ma ku temu przeciwwskazań medycznych? Sekret w tym, by zachować umiar i zdrowy rozsądek.
Stomia nie powinna być czymś, co ogranicza cieszenie się życiem w pełni, zważywszy na fakt, że przecież stomik może się nim cieszyć na wiele sposobów.
Oczywiste jest, że dla każdego słowo "mogę" znaczy co innego. Dlatego niezmiernie ważne, by było to „mogę” na miarę własnych możliwości i mieszczące się we własnej przestrzeni. Pamiętajmy, że „mogę” to mała radość z życia po swojemu, a skoro widzimy, że także #stomikmoże się tą radością delektować, czemu nie miałaby mieć ona smaku czekolady? :)
Tekst: Iza Janaczek
Foto: unsplash
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej:
„Gorzka czekolada wspomaga serce?”
oraz: „Gorzka czekolada, czy włączyć ją do diety?”
Harvard T.H. Chan School of Public Health:
„Eating chocolate may decrease risk of irregular heartbeat”
oraz „Dark chocolate is best choice for health - but don’t turn it into medicine”
Healthline:
„7 Proven Health Benefits of Dark Chocolate”