Lut 202308
Słyszymy często – rak jest dziedziczny, genów nie wydłubiesz – ojciec chorował i u ciebie prędzej czy później zdiagnozują raka!
Na szczęście badania mówią, że to mit! Wg wiarygodnych statystyk, zaledwie od 10 do 30% zachorowań ma podłoże genetyczne, reszta determinowana jest stylem życia, w tym sposobem odżywiania, bo aż 30% zachorowań jest wynikiem złej diety!
Ten odsetek z jednej strony szokuje, z drugiej daje nadzieję i poczucie mocy sprawczej w kwestii zdrowia i długowieczności, bo rozsądnie wybierając to co chcemy zjeść w długofalowej perspektywie możemy dosłownie, przedłużyć sobie życie.
A więc do dzieła, bo wbrew pozorom nie jest to bardzo trudne, ponieważ tzw. dieta przeciwnowotworowa jest zróżnicowana, więc każdy może tak ją skomponować aby jedzenie było nie tylko lekarstwem ale także przyjemnością.
W tej prozdrowotnej diecie najważniejsze są naturalne, wysokiej jakości produkty, które można podzielić na poszczególne grupy, które wpływające na:
Nie łudźmy się, że sama dieta wyleczy nas z nowotworu, jednak niezaprzeczalnie może zmniejszyć ryzyko zachorowania lub spowolnić tempo rozwoju choroby.
Jeśli zmagacie się z chorobą nowotworową, nie traćcie nadziei, nie róbcie kompletnie błędnego założenia, że jest już za późno! Koniecznie, oprócz konwencjonalnych metod leczenia, z których nie wolno rezygnować a o które zadbają onkolodzy pod opieką których jesteście, zadbajcie o właściwa dietę opartą na naturalnych, świeżych produktach. Wyeliminujcie ze swojego jadłospisu żywność wysoko-przetworzoną, cukier i słodkie napoje za wyjątkiem naturalnych, świeżo wyciskanych soków.
4 lutego to Światowy Dzień Walki z Rakiem, walczmy więc, a naszym orężem niech staną się dokonywane codziennie wybory kulinarne. Zadbajmy o właściwą ilość błonnika w naszej diecie oraz unikajmy alkoholu i nikotyny. Niezwykle ważne jest również wysypianie się i dostosowana do naszej kondycji aktywność fizyczna.