Nadszedł maj, a wraz z nim wiele rzeczy, na które czekaliśmy przez długi jesienno-zimowy czas, powtarzając jak zaklęcie: „byle do wiosny”.

No i mamy to. Wreszcie przyszła. Jest. Obecnie w wersji: premium, czyli majowo.
Maj to czas kojarzący się nam zarówno towarzysko jak i smacznie. Spotykamy się w parku i podczas wypadu na lody i nad rzeką. Spotykamy się też przy grillu, który stał się niejako symbolem inauguracji maja. I choć to czas radości i luzu, dla osób z wyłonioną stomią bywa niestety również źródłem stresu.

Wraz z nastaniem maja i pierwszymi zaproszeniami na grilla do sąsiadów, kuzynki czy przyjaciół, w głowie aż huczy od pytań:
- Czy i co mogę jeść z grilla?
- Czy to w ogóle bezpieczne?
- A co, jeśli worek „się odezwie” w najmniej odpowiednim momencie?
- A co, jeśli zacznie balonować?
- A jeśli zdarzy się awaria?

Te pytania są naturalne, zwłaszcza w przypadku stomików, którzy nie mają wprawy w cieszeniu się życiem ze stomią poza domem. I to też jest jak najbardziej w porządku. Stomia to duża zmiana organizacyjna. To też duża zmiana światopoglądowa. Do jej zrozumienia i do jej akceptacji trzeba po prostu dojrzeć. A każdemu droga ta zajmuje zupełnie inny czas. Warto jednak, bez względu na tempo akceptacji zmian, nie zamykać się na to, że mogą to być zmiany na lepsze i że warto je zagospodarować, by tak naprawdę było.
Innymi słowy – tak, stomik może chodzić na grilla, nie tylko z powodu tak bardzo potrzebnego mu socjalizowania się, ale i ze względu na walory kulinarne dań, jakie są wtedy serwowane.
Bo i w przypadku dań z grilla – stomik może wiele. Ile i jak, wyjaśniamy poniżej.

Czy stomik może jeść potrawy z grilla?
Tak, osoba ze stomią może jeść potrawy z grilla – choć nie każda i nie w każdym momencie swojego życia.
Jak zatem korzystać z tego czasu, by było stoma-bezpiecznie i komfortowo? Trzymając się kilku prostych zasad, a mianowicie:
- Wybieraj stoma-bezpieczne potrawy, które można grillować, czyli:
- chude mięsa i ryby – np. kurczak, indyk, dorsz, łosoś.
- delikatne warzywa – np. cukinia, marchewka, bakłażan (bez skórki lub w cienkich plastrach).
- ziemniaki lub bataty – organizm radzi sobie dobrze z ich trawieniem, pod warunkiem, że są miękkie, czyli odpowiednio długo grillowane.
- pieczywo – jasne, pszenne - najlepiej bez ziaren i pestek.
- Nie mieszaj potraw i przekąsek podczas jednego posiłku
...i unikaj kilkukrotnych dokładek, w myśl zasady – że w gościach można i lepiej zjeść i odchorować, gdyby się miało zmarnować, skoro takie dobre.
- Bierz do ust małe kawałki/kęsy i dokładnie je przeżuwaj zanim je połkniesz.
Warto też nie mówić z pełnymi ustami. Nie tylko dlatego, że to mało eleganckie lecz również dlatego, że to sprzyja łykaniu powietrza
- Unikaj popijania posiłków słodkimi napojami gazowanymi lub alkoholem
...tak, piwko lub dwa do grilla to też alkohol ;). Pamiętajmy, że gazowane i/lub słodkie napoje w dwójnasób wpływają na ryzyko balonowania worka stomijnego. Bywa to kłopotliwe. Zwłaszcza w towarzystwie albo nocą (w towarzystwie – „bo widać”; nocą – bo może powodować rozszczelnienie się worka i wyciek treści poza sprzęt stomijny).
- Jeśli już sięgasz po alkohol, pamiętaj o umiarze
Wybieraj też te napoje, których stoma-efekty już znasz.
- Staraj się nie jeść przed samym snem
zwłaszcza ciężkostrawnych, tłustych potraw. Ta sama uwaga dotyczy picia przed snem alkoholu (zwłaszcza w większych ilościach).
- Pamiętaj, by skontrolować przed snem stan worka
jeśli jest pełny – należy odpuścić treść lub – wymienić go na nowy.

Na co uważać w grillowym menu?
O ile grillowanie także dla stomików stanowi świetną opcję celebrowania wiosny w miłym towarzystwie, o tyle warto zrezygnować z tego, co ten miły czas może zakłócić, powodując gastryczny dyskomfort.
Warto więc wybierać lżejsze potrawy, rezygnując z tych, które mogą stomikowi zaszkodzić lub wpłynąć na pogorszenie jego samopoczucia.

Jakich potraw z grill unikać?
- tłustych, ciężkostrawnych mięs – takich jak: karkówka, boczek, kiełbasy. Mogą one wywołać biegunkę, gazy lub niedrożność.
- warzyw wzdymające – takich jak: cebula, kapusta, kukurydza, fasola. Mogą one zwiększyć produkcję gazów tym samym powodując duży dyskomfort.
- grillowanych owoców ze skórką/pestkami – np. jabłka, śliwki. Bywają ciężkostrawne.
- alkoholu – osłabia on perystaltykę. Może też być przyczynkiem do odwodnienia i pogorszeni tolerancji na tłuste jedzenie.
- słodyczy, zwłaszcza tych z tłustymi, słodkimi masami oraz zawierających mak lub kawałki orzechów.

Kiedy unikać grillowania?
Bywa i tak, że grillowanie jest nie tyle niewskazane, co wręcz czasowo zakazane. Temat ten dotyczy głównie przeciwwskazań medycznych i związanych z tym zaleceń lekarskich. W jakich sytuacjach lepiej wstrzymać się od grillowanych potraw?
- Bezpośrednio po operacji wyłonienia stomii (pierwsze 4–6 tygodni)
to ważne, by wtedy stosować się ściśle do zleceń lekarza. Także tych dietetycznych. Układ pokarmowy dopiero się adaptuje do nowej sytuacji i roli, a śluzówka jelita jest bardzo wrażliwa. To wtedy najlepszą dietą dla stomika jest dieta lekkostrawna, z ograniczoną ilością błonnika i brakiem drażniących przypraw. Potrawy z grilla są z reguły ciężkostrawne, co może prowadzić do niedrożności, wzdęć lub podrażnień. Dieta pooperacyjna powinna być lekkostrawna, gotowana i pozbawiona tłuszczu i przypraw. I warto te zalecenia uszanować, odkładając grillowanie na bardziej bezpieczny dla zdrowia czas.
- W przypadku zwiększonego ryzyka niedrożności jelit
u stomików z tendencją do blokady stomii grillowane potrawy, zwłaszcza twarde lub z włóknami (skórki warzyw, mięso zbyt krótko grillowane) mogą zablokować światło jelita.
- W przypadku chorób towarzyszących wymagających ścisłej diety
cukrzyca, niewydolność nerek, refluks, wrzody – często wymagają ograniczenia tłuszczów, przypraw, białka zwierzęcego czy wędzenia.
- Grillowanie niektórych produktów na ogniu może wiązać się z powstawaniem substancji kancerogennych (jak akryloamid)
u niektórych osób może być to bardziej ryzykowne niż u innych. Warto zrewidować, jakie potrawy przygotowujemy i co wkładamy na ruszt, nie tylko będąc stomikami.
- Przy stanach zapalnych wokół stomii
spożycie ciężkostrawnych pokarmów może pogłębić problemy trawienne i zwiększyć produkcję gazów i płynów, pogarszając stan skóry.
- Gdy występuje odwodnienie lub bardzo luźne stolce
niektóre potrawy z grilla (zwłaszcza u ileostomików) mogą nasilić biegunkę, a to prowadzi do utraty elektrolitów i pogorszenia stanu ogólnego. Warto wybierać więc tylko te, co do których mamy pewność, że nam nie zaszkodzą.

Stomik może czynnie grillować
Z małymi wyjątkami uniemożliwiającymi tę formę celebrowania wiosny, grillowanie jak najbardziej może być przyjemną i bezpieczną formą posiłku dla osoby ze stomią – pod warunkiem, że zadbają one o jakość i sposób przygotowania potraw, które trafią na ich talarz. Pamiętajmy, że nie chodzi o rezygnację z przyjemności, tylko o świadome wybory, które uwzględniają potrzeby naszego organizmu.
Stomik może celebrować wiosnę aktywnym grillowaniem. Może też cieszyć się wiosennymi smakami na świeżym powietrzu. Najważniejsze, by do grillowania podchodzić z otwartym umysłem i zdrowym rozsądkiem. To połączenie zdecydowanie da wspaniałe rezultaty.
Tekst Iza Janaczek
Foto pexels
Grillowanie, o czym wspomina się rzadko, ma również dobroczynny wymiar społeczno-towarzyski. I także z tego powodu warto się do niego odpowiednio nastroić. O społecznej mocy grillowania i jak się do niej przygotować, by cieszyła, a nie stresowała, piszemy TUTAJ.