Autor: Katarzyna Błażejewska – Stuhr
Jak jeść? To pytanie niemal tak ważne, jak podobnie brzmiące „jak żyć”. Bo przecież każdy z nas jeść musi, i to nie raz na jakiś czas, tylko codziennie. A u osób ze stomią to jak jemy nie tylko wpływa na długoterminowe zmiany w naszym życiu, ale również
ma niemal natychmiastowy wpływ na samopoczucie.
Wszyscy, ale stomicy szczególnie, powinni jeść co najmniej 3 posiłki dziennie – najlepiej jeżeli będzie ich 5, w regularnych odstępach czasu, co 2,5-3 godziny. Ważna jest regularność. Jeżeli przyzwyczaimy nasz przewód pokarmowy do tego, że codziennie
o tej samej porze dostaje dawkę pokarmu do strawienia, lepiej sobie z nim poradzi.
Ogromne znaczenie ma dokładne przeżuwanie, bo w ten sposób rozpoczyna się proces trawienia. Rozdrabniamy pokarm mechanicznie, mieszamy go ze śliną w której są enzymy trawienne, a więc im bardziej się do tego przyłożymy, tym lepiej strawimy to co zjadamy.
Tu mam dodatkowe zastrzeżenie dla pacjentów ze stomią, aby jeść zamkniętymi ustami – nie chodzi mi o dobre maniery, tylko o to by nie łykać powietrza. Podobnie jest z piciem przez słomkę – lepiej tego unikać, bo niestety zwykle zasysamy przy okazji
nie tylko płyn. Jak to może wyglądać w praktyce, gdy za oknem letnie słońce?
KOKTAJL PROSTO Z POLA
- garść młodego jęczmienia lub 50 ml soku
- dojrzała brzoskwinia lub 2 morele
- jabłko
- ½ cytryny
- 100 ml wody
Zmiksuj wszystkie składniki.
Po co decydować się na „młody jęczmień” o którego pochodzeniu niewiele wiemy, a jest suchy i niesmaczny – mówię tu o dostępnych na rynku proszkach. Weź korytko, nasyp do niego ziemi i wsadź jęczmień – gdy wyrośnie obcinaj nożyczkami i rób z niego zdrowe
koktajle, a resztę podlewaj – perpetuum mobile.
JAGLANKA Z KOGLEM – MOGLEM
- ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- ½ szklanki pokrojonych owoców – ½ szklanki pokrojonych owoców – jeżeli dobrze znosisz małe pesteczki wybierz owoce jagodowe, gdy cierpisz na biegunki,
- 2 żółtka
- łyżeczka cukru zmieszanego ze stewią, można wybrać też np. płynny miód.
Kaszę rozłóż do 2 kokilek, na nią połóż owoce i zalej utartym żółtkiem ze stewią i cukrem.
ORKISZOWE PIEROGI Z KASZĄ JAGLANĄ
Ciasto:
- 3 szklanki mąki razowej orkiszowej
- szklanka wrzącego mleka z wodą 1:1
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
Ciasto wyrób i odłóż pod przykryciem na ok. 30 min.
Farsz:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 300g boczniaków
- 3 spore cebule
- 1 por
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła klarownego
- sól i pieprz
Cebulę, pora i boczniaki posiekaj i podduś na maśle klarowanym, wymieszaj z kaszą i posiekaną natką pietruszki. Ulep pierogi i gotuj je 2-3 minuty w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Podaj je z sałatą rzymską z cykorią, siekanym selerem naciowym, tartą
marchewką i vinegretem.
KISIEL GŁASZCZĄCY BRZUSZEK
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalej szklanką wrzątku i zostaw do ostygnięcia
- gruszka
- garść malin (w przypadku osób cierpiących na biegunki można zastąpić je np. kawałkiem arbuza i kilkoma drylowanymi wiśniami) kilka kropli olejku waniliowego.
Zmiksuj wszystkie składniki.
SAŁATKA SMACZNA NA CIEPŁO I NA ZIMNO
- ugotuj szklankę kaszy gryczanej niepalonej
- papryka
- cukinia
- por
- garść kiełków
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki pokrojonej w kostkę fety
- 2 łyżki kukurydzy
- łyżeczka oleju dyniowego
- kilka łyżek masła klarowanego (do smażenia)
Cukinię i pora pokrój i podsmaż na maśle klarowanym, paprykę pokrój w kostkę, sezam podpraż na suchej patelni, wymieszaj wszystkie składniki. Jeżeli cierpisz na wzdęcia, można pominąć pora albo dać go mniej.