Życie chroniące przed rakiem

Autor: Halszka Sokołow

 

Początkowy pomysł na tytuł artykułu to DIETA CHRONIĄCA PRZED RAKIEM. Zdecydowałam się na jego zmianę, gdyż taki tytuł byłby nieadekwatny do skutecznej profilaktyki nowotworów. Sama dieta ma ogromny wpływ na zdrowie, ale nie wystarczy. Oprócz niej, są
jeszcze inne ważne czynniki, które rzutują na nas. O wybranych z nich dowiesz się z dzisiejszego artykułu.

CO MOŻE DIETA

Czasami w gabinecie spotykam się z błędnym przekonaniem, że dieta to głównie wpływ na sylwetkę i odchudzanie. Duża część osób jest zaskoczona gdy nagle po przejściu na dietę poprawiają się wyniki badań np. obniża się stężenie cholesterolu, kwasu moczowego,
glukozy, gdy można odstawić część leków, odciążyć żołądek i kieszeń.

Czy jest o co walczyć? Oczywiście, tym bardziej, że zdrowe odżywianie to nie tylko poprawa podstawowych wyników badań. Dieta połączona ze zmianą stylu życia może przyczynić się do zmniejszenia rozwoju nowotworów aż o 50%. Wyniki te zostały przedstawione
i omawiane na niedawnym II Kongresie Żywieniowym w Warszawie (styczeń 2017).

PRODUKTY SZCZEGÓLNIE POLECANE

WARZYWA O NISKIEJ ZAWARTOŚCI SKROBI – do tej grupy należą m.in. sałata, pomidor, ogórek, brokuły, kapusta kiszona, szpinak. Spożywanie tych produktów zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu rodzajów raka m.in. gardła.

OWOCE

PRODUKTY BOGATE WE WŁÓKNO ROŚLINNE – chronią przed rakiem, a także zmniejszają ryzyko zgonu z powodu udaru czy zawału

DIETA BOGATA W WAPŃ – czyli np. mleko, jogurty, twaróg, sery bo zmniejszają ryzyko raka jelita grubego

KAWA (zarówno klasyczna tj. z kofeiną, jak i bezkofeinowa) – aktualne maksymalne dzienne spożycie kawy to 3 do 5 filiżanek dobrej jakości kawy

CZOSNEK

Powyżej przedstawiono kilka wybranych produktów o udowodnionym korzystnym wpływie na organizm. Informacje te wymagają jednak pewnego komentarza. Po pierwsze musisz pamiętać, że podstawą profilaktyki nowotworów jest dobrze zbilansowana, zróżnicowana dieta
bazujących na różnych produktach spożywczych. Dieta niedoborowa zubaża organizm, obniża odporność i może powodować pojawienie się różnego rodzaju innych problemów zdrowotnych. Celem skutecznej profilaktyki nowotworowej nie jest więc oczywiście wyłącznie
picie kawy i zagryzanie czosnkiem 5 razy dziennie. Warto dążyć do takiego modelu odżywiania, który w miarę możliwości uwzględnia obecność tych polecanych produktów i ogranicza te o udowodnionym niekorzystnym działaniu. Po drugie, pamiętaj, by sięgając
po szczególnie polecane produkty dopasowywać je do indywidualnej reakcji organizmu. Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na jedzenie. Wiele zależy tu od samego produktu, ale też od sposobu obróbki czy ilości. Jeśli masz delikatną wątrobę, niekoniecznie
będziesz czuć się dobrze po dużej ilości czosnku, ale być może też nie musisz z niego całkowicie rezygnować.

NA TE PRODUKTY UWAŻAJ

CZERWONE MIĘSO – wg najnowszych wytycznych tygodniowe spożycie czerwonego mięsa nie powinno być wyższe niż około 500g (wartość ta dotyczy masy mięsa po ugotowaniu). Dodatkowo niekorzystny wpływ na zdrowie ma mięso poddawane wędzeniu czy soleniu. Te produkty
zwiększają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

SÓL – w tym przypadku musimy pamiętać zarówno o kontroli ilości soli dodanej z solniczki, jak soli obecnej w żywności. Na temat ilości soli w produkcie możesz dowiedzieć się z etykiety produktu. Robiąc zakupy porównuj opakowania kilku producentów tego
samego produktu i wybieraj te o najmniejszej ilości soli/sodu.

ALKOHOL I PALENIE PAPIEROSÓW

PRODUKTY O WYSOKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM – do tej grupy należy żywność, po której spożyciu dochodzi do szybkiego wzrostu stężenia cukru we krwi m.in. słodycze, napoje z dodatkiem cukru, wysoko przetworzone produkty skrobiowe etc.

UNIKANIE ŻYWNOŚCI ZANIECZYSZCZONEJ AFLATOKSYNAMI – masz z nią do czynienia np. sięgając po słoiczek dżemu, z którego usunięto wcześniej pleśń. Aflatoksyny są bardzo oporne na nasze działania np. powtórne przegotowanie dżemu nie niszczy ich. Taki dżem
trzeba w całości wyrzucić. Żywność zawierająca te toksyny zwiększa ryzyko wystąpienia raka wątroby.

AKCJA SYLWETKA

Kolejny bardzo ważny element profilaktyki chorób nowotworowych to utrzymanie prawidłowej masy ciała. Nadmierna ilość kilogramów zwiększają ryzyko wystąpienia m.in. raka przełyku, trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego, jelita, piersi, jajnika, macicy,
prostaty czy nerek. W przypadku konieczności zastosowania diety kształtującej sylwetkę, należy pamiętać o kontroli tempa utraty kilogramów. Zbyt szybki spadek masy ciała to większe ryzyko efektu jojo.

Warto pamiętać, że dla większości osób najkorzystniejsze tempo spadku masy ciała mieści się w widełkach 0,5-1kg tygodniowo. W przypadku osób chorych, w okresie rekonwalescencji, tempo to powinno być ustalone przez lekarza. Decydując się na dietę odchudzającą,
wybierz dietę lub wskazówki polecone przez lekarza albo umów się na konsultację u dietetyka. Odrzuć „diety cud” i nowinki internetowe pochodzące z niepewnego źródła.

Dodatkowo zwróć uwagę na unikanie otyłości brzusznej. Sprawdzisz to za pomocą centymetra – obwód talii u kobiet powinien być mniej niż 80cm, a u mężczyzn mniej niż 94cm.

DBAJ O SOBIE

Korzystaj z badań przesiewowych, zwłaszcza jeśli należysz do grupy ryzyka. Badania te są polecane np. również dla kobiet i mężczyzn powyżej 50 r.ż. w kierunku raka jelita grubego, a także po 25 r.ż. w kierunku raka szyjki macicy i po 50 r.ż. w kierunku
raka piersi.

BEZ RUCHU ANI RUSZ

Według naukowców regularna porcja ruchu zmniejsza ryzyko rozwoju wielu rodzajów nowotworów np. raka jelita grubego, piersi czy macicy. Myślę, że warto tu przypomnieć, że aktywność fizyczna nie musi oznaczać chodzenia do siłowni, jeśli tego nie lubimy.
Energiczne marsze, jeżdżenie rowerem, proste ćwiczenia fizyczne, taniec to wszystko ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.

Znajdź nas na
Znajdź nas na
Znajdź nas na