Zemsta faraona i wakacyjna dieta stomika

Autor: Halszka Sokołow

 

Ból brzucha, biegunka, nagłe problemy z zaparciami to częste dolegliwości towarzyszące wyjazdom wielu osób. Zamiast spędzać czas na świeżym powietrzu czy zwiedzaniu zabytków spędzają czas w łazience zmagając się z uporczywymi dolegliwościami. W artykule
podpowiemy co robić, by tych problemów uniknąć i jak sobie radzić gdy już wystąpią.

PRZYGOTOWANIE JELIT TO PODSTAWA

Kto był w Egipcie ten wie, że bardzo łatwo narazić się jest faraonowi. “Zemsta faraona” to popularne określenie objawów pokarmowych, które pojawiają się np. po zjedzeniu lokalnych przysmaków czy wypiciu wody o niepewnej jakości. Objawy te obejmują najczęściej
biegunkę, wymioty, wysoką temperaturę. Konsekwencją tego jest osłabienie organizmu i ogólnie mówiąc brak możliwości korzystania z długooczekiwanego urlopu.

Nie trzeba jednak wyjeżdżać do Egiptu, by zmagać się z biegunką czy zaparciami. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia tego typu problemów w czasie wypoczynku, warto zadbać o swoje jelita jeszcze przed wyjazdem. Jak to zrobić? Podstawą przygotowania będzie
dostarczenie produktów bogatych w dobroczynne bakterie. Bakterie te zasiedlają przewód pokarmowy i chronią organizm przed rozwojem patogennej mikroflory. Pomagają również w trawieniu, produkcji witamin i zmniejszają ryzyko wystąpienia zarówno biegunek
jak i zaparć.

Produktami będącymi najbogatszym źródłem tych dobroczynnych bakterii są m.in. fermentowane produkty mleczne np. jogurt lub kefir, a także kiszone produkty np. ogórki czy kapusta. Produkty te należy włączać do diety w zależności od indywidualnej tolerancji
i ogólnego stanu zdrowia. U niektórych osób zamiast tradycyjnych jogurtów lepiej sprawdzą się te pozbawione laktozy

W PRZYPADKU BIEGUNKI

Niezależnie czy masz ileostomię, kolostomię czy urostomię, stomię czasową czy trwałą możesz doświadczyć problemów z biegunkami. Jeśli to wystąpi, zadbaj o dobre nawodnienie organizmu i szybkie przywrócenie równowagi elektrolitowej. Produktami zmniejszającymi
perystaltykę jelit są m.in. sucharki, białe pieczywo, biały ryż, ziemniaki, kasza manna lub kukurydziana. Polecane są również chude produkty białkowe np. gotowana pierś kurczaka, ryba pieczona w folii, jajko na miękko, delikatne – najlepiej młode
– warzywa np. gotowana marchewka i niewielkie ilości owoców np. banan. W przypadku problemów z biegunką warto zwrócić również uwagę na odpowiednie napoje. Dorze sprawdzą się tu m.in. gorące napoje, mocniejsze napary czarnej herbaty czy napary z suszonych
jagód. Dla wielu osób sprawdzonym sposobem na zmniejszenie biegunki jest podanie kisielu.

Posiłki podawane w przypadku biegunek najlepiej by pochodziły z pewnego źródła tj. by były przygotowane przez nas samych. Polecanymi rodzajami obróbki w przypadku biegunek jest początkowo gotowanie i duszenie (bez wstępnego obsmażania), a z czasem również
pieczenie.

JEŚLI MASZ TENDENCJE DO ZAPARĆ

Na zaparcia narażone są przede wszystkim osoby z kolostomią i urostomią. Jeśli na co dzień masz tendencje do zaparć, jest prawdopodobne, że doświadczysz ich również w czasie wyjazdu. Zaparcia mogą mieć różnorakie przyczyny i w zależności od nich stosujemy
inne postępowanie dietetyczne. Po inne produkty należy sięgać, jeśli dominują u nas zaparcia spastyczne, a po inne w przypadku zaparć atonicznych, w których perystaltyka jelit jest bardzo osłabiona.

6 najważniejszych zasad

Aby uniknąć problemów pokarmowych pamiętaj o zachowaniu podstawowych zasad higieny i zdrowego odżywiania:

  • myj ręce przed spożyciem posiłku
  • pamiętaj o przechowywaniu produktów spożywczych w odpowiedniej temperaturze. Do produktów szczególnie szybko się psujących należą produkty mleczne, ryby, mięso czy wędlina – one wymagają bezwzględnego przechowywania w lodówce
  • unikaj kupowania dań smażonych w głębokim tłuszczu – lepiej zamów danie gotowane lub pieczone
  • myj owoce i warzywa przed jedzeniem albo obieraj je ze skórki (dotyczy przede wszystkim wyjazdów do Egiptu)
  • jedz systematycznie 4-5 razy dziennie – największy błąd dietetyczny w czasie wyjazdów to jedzenie 2 posiłków dziennie – śniadania i obiadokolacji
  • pij wodę butelkowaną i unikaj napojów z dodatkiem kostek lodu (dotyczy przede wszystkim wyjazdów do Egiptu). Staraj się pić systematycznie – najlepiej nawodnisz swój organizm pijąc np. 2 szklanki w każdej przerwie między posiłkami niż jednorazowo
    w dużej ilości

Co więcej – wbrew powszechniej opinii – nie zawsze zwiększanie ilości błonnika pokarmowego daje rozwiązanie problemów z zaparciami. Ogólnie jednak w profilaktyce zaparć najczęściej sprawdzają się następujące rady:

  • przetestuj poranny rytuał – wypicie szklanki mineralnej wody albo szklanki przegotowanej wody wymieszanej z 2 łyżkami miodu albo szklanki wody z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny
  • zadbaj o obecność fermentowanych produktów mlecznych tj. jogurtu, kefiru, a także maślanki. Szczególnie polecane są naturalne produkty. Możesz dodać do nich porcję owoców, płatków lub otrąb.
  • włącz produkty skrobiowe dopasowując je do reakcji organizmu. Produktami szczególnie bogatymi w błonnik są otręby pszenne, zarodki, płatki żytnie, płatki jęczmienne, pumpernikiel, chleb pełnoziarnisty, ryż brązowy, chleb żytni razowy, litewski, sitkowy,
    płatki owsiane, bułki grahamki, kasza jęczmienna perłowa czy kasza gryczana.
  • zwróć uwagę, na odpowiednie spożycie warzyw i owoców. Produkty te powinny być obecne w większości Twoich posiłków w proporcjach 4:1 na rzecz warzyw. Owoce powinny pojawiać się w niewielkiej ilości. Najwięcej błonnika mają porzeczki, maliny, kiwi,
    jabłko, a także suszone owoce np. jabłka suszone, śliwki, figi. Natomiast wśród warzyw będą to m.in. korzeń selera, pietruszki, marchew, bakłażan czy brokuły.
  • pamiętaj o systematycznym piciu – napoje są niezbędne do napęcznienia błonnika w przewodzie pokarmowym i jego odpowiedniego zadziałania. Jedząc dużo produktów z błonnikiem, ale pijąc mało, prawdopodobnie nadal będziesz mieć problemy z zaparciami.
  • unikaj produktów, które zmniejszają perystaltykę jelit np. biały ryż, białe pieczywo, czerwone wino, czekolada

GDY GAZY SĄ PROBLEMEM

Na wakacjach spotkasz wiele nowych osób. Aby czuć się z nimi komfortowo, warto włączyć do diety produkty, które zmniejszają nieprzyjemny zapach gazów jelitowych. Są to: sok pomidorowy, żurawina i sok żurawinowy, sałata, fermentowane produkty mleczne czy
natka pietruszki. Jeśli masz tendencje do gazów, pamiętaj również o dokładnym przeżuwaniu produktów i unikaniu nadmiernych porcji jedzenia. Ogranicz spożycie produktów zawierających duże ilości kofeiny (kawa, niektóre słodzone napoje gazowane, napoje
energetyczne), produktów wzdymających (np. kapusta, cebula, por, fasola, groch. W czasie długotrwałej podróży i pozycji siedzącej, nie zapomnij również o robieniu przerw. Wystarczy kilka chwil odpoczynku od jazdy, aby odczuć wyraźną poprawę i poczuć
się lepiej.

Uwaga! Informacje przedstawione w artykule mają charakter ogólny i nie zastąpią indywidualnej konsultacji dietetycznej. Rodzaj produktów musi być zawsze dopasowany do osobistej tolerancji, stanu zdrowia oraz rodzaju przyjmowanych leków.

Znajdź nas na
Znajdź nas na
Znajdź nas na