Kiszonki ratują nas przed stresem

 Kiszonki ratują nas przed stresem.

Następnym razem, gdy poczujecie się szczególnie zestresowani, być może dokładniej przemyślicie, co zjeśc na obiad lub kolację.

Dodawanie większej ilości błonnika i sfermentowanej żywności przez kilka tygodni może po prostu pomóc poczuć się trochę mniej zestresowanym.

Wyniki badań sugerują, że stosowanie takiej diety może zmniejszać poziomu stresu, a drobnoustroje jelitowe biorą udział w procesach snu. Na dłuższą metę dieta zawierająca kiszonki może pomóc w ochronie zdrowia psychicznego na dłuższą metę.

❤️ Dlatego dzisiaj dla Was przepis na domowe kimczi 

Składniki na duży słój lub plastikowy pojemnik:

5 łyżek soli morskiej

2 – 3 litry wody

1 kg kapusty pekińskiej

¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki

½ marchewki, pocięta w cienkie paseczki

 

Składniki na pastę kimchi:

​¾ szklanki wody

​2 łyżki mąki ryżowej

​1/2 łyżki cukru

¼ cebuli

1 ząbek czosnku

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki papryki słodkiej

2 łyżki papryki ostrej – najlepiej oryginalnej gochugaru do kupienia w internecie lub sklepach z orientalną żywnością

1 łyżeczka startego imbiru

¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki. Tak przygotowaną kapustę przełożyć do dużej miski, zalać wodą z solą, docisnąć talerzykiem obciążonym słoikiem i odstawić na 60 minut.
  2. W międzyczasie zagotować wodę z mąką ryżową oraz cukrem i gotować przez 1 -2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik. Wtedy zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
  3. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać lub rozetrzeć na pastę w blenderze. Następnie do przestudzonego kleiku dodać posiekaną cebulę, czosnek, sos sojowy, paprykę oraz sól i bardzo dokładnie wymieszać.
  4. Kiedy pasta będzie wymieszana dodać posiekany szczypior oraz marchew i jeszcze raz krótko wymieszać.
  5. Namoczoną kapustę odcedzić, bardzo dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski. Dodać pastę kimchi i przy pomocy dłoni w rękawiczkach dokładnie natrzeć kapustę pastą. Kiedy całość będzie wymieszana przełożyć do pojemnika.
  6. Pojemnik zamknąć i zostawić na blacie na 2 – 5 dni, czyli do momentu, aż zrobi się lekko kwaśne. Potem przełożyć do lodówki i wykorzystywać wtedy, kiedy najdzie was ochota.

Można jeść samą, jako dodatek do mięs, ryb, makaronu albo dodawać do bulionu, pyszne są też pierożki z kimczi 

Smacznego

Oczywiście pamiętajcie, że każdy z nas ma inną tolerancje na różne składniki dlatego dopasujcie je do swoich preferencji.

 

Znajdź nas na
Znajdź nas na
Znajdź nas na