Inaczej dieta niskobłonnikowa lub bezresztkowa. Ma na celu oszczędzanie jelita poprzez wyeliminowanie z pożywienia produktów spożywczych bogatych w błonnik, który działa drażniąco na błonę śluzową jelit. Stosuje się ją w chorobach zapalnych jelit miedzy innymi chorobie Crohna. Dieta ubogoresztkowa zawiera minimalną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydów roślinnych (błonnika, hemicelulozy, ligniny, pektyn, gum). Podstawą diety niskobłonnikowej są oczyszczone produkty zbożowe, takie jak: pieczywo z mąki pszennej wysokoprzemiałowej, łuszczony ryż, makarony. Jednocześnie należy wyeliminować z menu surowe owoce, zwłaszcza pestkowe, orzechy i warzywa bogate w błonnik pokarmowy. Należy ograniczyć spożycie gruboziarnistych kasz, owsianki i razowego pieczywa oraz ostrych przypraw i alkoholu. W diecie ubogoresztkowej wszystkie produkty i potrawy muszą być gotowane w wodzie i parze, duszone bez tłuszczu, pieczone w pergaminie.