Dobra stomiaPrawidłowo wyłoniona stomia, która ma właściwy kolor, ukrwienie i wysokość kominka ponad skórę - ileostomia 2.5-3 cm, kolostomia-1cm, urostomia 2,5 cm. Jej wyłonienie zostało poprzedzone procedurą wyznaczenia miejsca wyłonienia stomii. Kanał stomijny w powłokach brzusznych powinien przebiegać w mięśniu prostym brzucha. Miejsce stomii powinno być widoczne dla stomika co jest niezwykle ważne w przypadku u osób otyłych. Powinna być oddalona od głównego cięcia operacyjnego co najmniej o 4 cm. Nie może także znajdować się w pobliżu kolców biodrowych, łuków żebrowych, blizn pooperacyjnych i innych, fałdów skórnych, zmian popromiennych czy przeszczepów skóry bo wszelkie nierówności wpływają niekorzystanie na przyczepność płytek. U bardzo otyłych chorych stomię można wykonać w pępku po jego wycięciu. Dobrze wyłoniona stomia przypomina kwiat róży. More powinna zawsze być wypukła i w zależności od rodzaju powinna mieć określoną wysokość: kolostomiaKolostomia jest rodzajem stomii wydalniczej, którą tworzy się z jelita grubego. Zazwyczaj wyłaniana jest po lewej stronie brzucha. Wyłania się ją najczęściej z powodu chorób nowotoworych jelita grubego lub urazu jelita grubego. Do jej zaopatrzenia używa się najczęściej woreczków zamkniętych. More 1-2 cm, ileostomiaRodzaj stomii wydalniczej wyłanianej na jelicie krętym. Tworzy się ją gdy zachodzi konieczność usunięcia całego jelita grubego lub czasowego wyłączenia fragmentu jelita z pasażu treści jelitowej. Zazwyczaj wyłania się ję po prawej stronie brzucha. Do zaopatrzenia używa się woreczków otwartych ze względu na płynną konsystencję treści jelitowej, More: 4-5 cm, urostomiaStomia moczowodowa. Rodzaj stomii wydalniczej. Konieczność jej wyłonienia jest związana najczęściej z przymusem usunięcia pęcherza moczowego uszkodzonego w wyniku choroby bądź wypadku. Po wycięciu pęcherza moczowego moczowody łączy się z fragmentem specjalnie przygotowanego jelita cienkiego, który ma ujście na skórze brzucha. Wyłonienie jej prowadzi do utworzenia nowej drogi oddawania moczu, z pominięciem pęcherza moczowego. Wypływ moczu ma charakter ciągły. Urostomia zwykle zlokalizowana jest po prawej stronie ciała. Jest ogólną nazwą połączeń wytworzonych między drogami moczowymi - miedniczką nerkową, moczowodami, pęcherzem moczowym lub cewką moczową męską - a skórą w celu zapewnienia swobodnego odpływu moczu z dróg moczowych na zewnątrz. W języku polskim nie ma odrębnych określeń dla przetok wytworzonych chirurgicznie (stomia) i przetok powstałych samoistnie (fistula). Urostomia może mieć charakter definitywny lub jest wytwarzana tylko na pewien czas. Odprowadzenie moczu (OM) z dróg moczowych można zapewnić wprowadzając do nich przez powłoki cewnik po nakłuciu przezskórnym poszerzonej miedniczki nerkowej lub pęcherza moczowego. Przetoki tego rodzaju wytwarza się na ogół na pewien czas, jednak u niektórych chorych muszą one pełnić rolę przetok definitywnych. Do wytworzenia czasowej przetoki moczowej metodą nakłucia przezskórnego wykorzystuje się przeznaczone do tego celu zestawy sprzętu. Przetoki definitywne konstruuje się zwykle z użyciem izolowanej pętli jelitowej, stanowiącej przewodnik (conduit), którego jeden koniec (dalszy) jest zespolony z otworem skórnym przetoki, a do drugiego wszczepione są moczowody. Niekiedy dogłowowy koniec conduit zespala się z miedniczką lub miedniczkami nerkowymi (jeśli do odprowadzenia moczu nie można wykorzystać moczowodów) bądź z pęcherzem moczowym (jeśli oddawanie moczu przez cewkę nie jest możliwe). Przetoki definitywne można podzielić na niezapewniające trzymania moczu (otwarte) oraz zapewniające trzymanie moczu (kontynentne). More: 3-4 cm. Jednak ze względu na uwarunkowania fizjologiczne pacjenta oraz na miejsce wyłonienia stomii wysokość stomiiDobra stomia powinna zawsze być wypukła i w zależności od rodzaju powinna mieć określoną wysokość: kolostomia 1-2 cm, ileostomia: 4-5 cm, urostomia: 3-4 cm. Jednak ze względu na uwarunkowania fizjologiczne pacjenta oraz na miejsce wyłonienia stomii wysokość stomii może obiegać od tych wytycznych i zamiast wypukłej stomia będzie płaska lub wklęsła. Wysokość stomii może się też zmienić w okresie pooperacyjnym gdy wraz z wagą zmienia się kształt brzucha. Należy obserowować kształ, wysokość stomii oraz jej ułożenie bo te cechy warunkują rodzaj używanego sprzętu (płytka płaska czy wypukła) oraz właściwe akcesoria stomijne. More może obiegać od tych wytycznych i zamiast wypukłej stomiaStomia jest chirurgicznym połączeniem światła narządu jamistego ze skórą. Istnieją różne rodzaje stomii - oddechowe, odżywcze i wydalnicze. W potocznym języku pod określeniem stomia kryje się zazwyczaj stomia wydalnicza nazywana też anusem, sztucznym odbytem czy odbytem brzusznym. Powszechnie stomia klasyfikowana jest według odcinka jelita, na którym została wyłoniona (np. ileostomia, kolostomia), lub budowy (stomia końcowa, pętlowa) jak również czasu na jaki została wyłoniona (stała, czasowa). More będzie płaska lub wklęsła. Wysokość stomiiDobra stomia powinna zawsze być wypukła i w zależności od rodzaju powinna mieć określoną wysokość: kolostomia 1-2 cm, ileostomia: 4-5 cm, urostomia: 3-4 cm. Jednak ze względu na uwarunkowania fizjologiczne pacjenta oraz na miejsce wyłonienia stomii wysokość stomii może obiegać od tych wytycznych i zamiast wypukłej stomia będzie płaska lub wklęsła. Wysokość stomii może się też zmienić w okresie pooperacyjnym gdy wraz z wagą zmienia się kształt brzucha. Należy obserowować kształ, wysokość stomii oraz jej ułożenie bo te cechy warunkują rodzaj używanego sprzętu (płytka płaska czy wypukła) oraz właściwe akcesoria stomijne. More może się też zmienić w okresie pooperacyjnym gdy wraz z wagą zmienia się kształt brzucha. Należy obserowować kształ, wysokość stomiiDobra stomia powinna zawsze być wypukła i w zależności od rodzaju powinna mieć określoną wysokość: kolostomia 1-2 cm, ileostomia: 4-5 cm, urostomia: 3-4 cm. Jednak ze względu na uwarunkowania fizjologiczne pacjenta oraz na miejsce wyłonienia stomii wysokość stomii może obiegać od tych wytycznych i zamiast wypukłej stomia będzie płaska lub wklęsła. Wysokość stomii może się też zmienić w okresie pooperacyjnym gdy wraz z wagą zmienia się kształt brzucha. Należy obserowować kształ, wysokość stomii oraz jej ułożenie bo te cechy warunkują rodzaj używanego sprzętu (płytka płaska czy wypukła) oraz właściwe akcesoria stomijne. More oraz jej ułożenie bo te cechy warunkują rodzaj używanego sprzętu (płytka płaskaStandardowy rodzaj płytki stomijnej przeznaczony do zaopatrzenia stomii. Ten rodzaj płytki jest dostępny w każdym typie sprzętu stomijnego. Stosuje się je także do zaopatrzenia niewielkich przetok brzusznych. More czy wypukła) oraz właściwe akcesoriaŚrodki do pielęgnacji skóry wokół stomii. Obok płytek i worków stanowią niezbędny element prawidłowego zaopatrzenia stomii. Do podstawowych produktów w tej grupie zaliczają się wszelkie produkty ułatwiające usuwanie resztek kleju ze skóry (zmywacze), wspomagające przyczepność płytek (druga skóra), uszczelniające (pierścienie, półpierścienie, pasty), środki żelujące treść jelitową czy paski podtrzymujące worek i inne. Większość akcesoriów stomijnych jest dopuszczona na listy wyrobów refundowanych i można je odebrać w ramach zlecenia. More stomijne.