Płytka z wyciętym fabrycznie okrągłym otworem. Otwory docinane są co najczęściej występujących rozmiarów stomii. Należy jednak pamiętać, że stomiaStomia jest chirurgicznym połączeniem światła narządu jamistego ze skórą. Istnieją różne rodzaje stomii - oddechowe, odżywcze i wydalnicze. W potocznym języku pod określeniem stomia kryje się zazwyczaj stomia wydalnicza nazywana też anusem, sztucznym odbytem czy odbytem brzusznym. Powszechnie stomia klasyfikowana jest według odcinka jelita, na którym została wyłoniona (np. ileostomia, kolostomia), lub budowy (stomia końcowa, pętlowa) jak również czasu na jaki została wyłoniona (stała, czasowa). rzadko bywa idealnie okrągła więc wybierając ten rodzaj sprzętu należy upewnić się, że otwór początkowy nie jest większy od stomii. Tu także otwór początkowy należy dopasować do indywidalnego kształu stomii odpowiednio docinając płytkę nożyczkami.