Silikon

Silikon

„Naturalny produkt wytwarzany krzemionki. Krzem jest drugim pod względem częstotliwości występowania w zewnętrznych powłokach ziemi pierwiastkiem (tlen (O) 46,1%, krzem (Si) 27,72%, glin (Al) 8,13%, żelazo (Fe) 5,0%, wapń (Ca) 3,63%, sód (Na) 2,83%, potas (K) 2,60%, magnez (Mg) 2,08%, tytan (Ti) 0,44%, wodór (H) 0,14%, pozostałe 1,5%).
Odporność termiczną na działanie niskich i wysokich temperatur, odporność na działanie tlenu, wilgoci, kwasów, soli, jak również dużą hydrofobowość, czyli niezdolność do łączenia się z wodą powoduję, że produkty silikonowe znajdują szerokie zastosowanie w medycynie, farmacji i przemyśle spożywczym. Wszędzie tam, gdzie stawia się najwyższe wymagania używanym materiałom zwracając uwagę na trwałość, sterylność i czystość. Silikon od dawna rewolucjonizuje świat medyczny. Dzięki niemu powiększamy piersi czy nosimy wygodne soczewki kontaktowe. Swoją wielką karierę w świecie medycyny zawdzięcza wyjątkowym właściwościom m.in. rozciągliwości, która jest podobna do rozciągliwości i elastyczności skóry człowieka. Inne cechy silikonu, ważne z medycznego punktu widzenia, to nieograniczona przepuszczalność tlenu, tworzenie przez silikon bariery dla bakterii i nie przenikanie przez naskórek. Silikon wykorzystywany do sprzętu stomijnego łączy w sobie obie cechy silikonu – rozciągliwość i lepkość. Szybko i skutecznie przylega do skóry a jednocześnie bezboleśnie usuwa się go ze skóry. Ponadto silikon charakteryzuje również doskonała biokompatybilność, która oznacza, że silikon jest dobrze tolerowany przez ludzki organizm. Silikon nie truje – nie jest toksyczny, nie powoduje alergii.”