Odpowiednio docięty otwór w płytce stomijnej powinien mieć średnicę stomii, z niewielkim zapasem 1-2 mm. Należy jednak pamiętać, że bezpośrednio po operacji stomiaStomia jest chirurgicznym połączeniem światła narządu jamistego ze skórą. Istnieją różne rodzaje stomii - oddechowe, odżywcze i wydalnicze. W potocznym języku pod określeniem stomia kryje się zazwyczaj stomia wydalnicza nazywana też anusem, sztucznym odbytem czy odbytem brzusznym. Powszechnie stomia klasyfikowana jest według odcinka jelita, na którym została wyłoniona (np. ileostomia, kolostomia), lub budowy (stomia końcowa, pętlowa) jak również czasu na jaki została wyłoniona (stała, czasowa). jest większa niż po kilku miesiącach od zabiegu (ustąpienie obrzęku śluzówki jelita), dlatego ważne jest regularne mierzenie stomii. Dobrze dopasowany otwór w płytce stomijnej do wielkości stomii zabezpiecza skórę wokół stomii co pozwala uniknąć kontaktu skóry z treścią jelitową.