Postępowanie mające na celu poprawę lub utrzymanie stanu odżywienia w okresie przed planowanym leczeniem, w trakcie i po zakończeniu leczenia. Postępowanie to ma wpływ na wyniki leczenia poprzez uzyskanie możliwości wykonania leczenia onkologicznego (zabieg operacyjny, chemioterapiaChemioterapia polega na stosowaniu lekarstw cytostatycznych (ograniczających rozrastanie) i cytotoksycznych (działających niszcząco) w formie zastrzyków dożylnych lub infuzji, rzadziej w postaci tabletek, które są podawane pod nadzorem lekarza w ciągu kilku minut lub godzin w celu spowolnienia rozmnażania czy bezpośredniego niszczenia szybko rozrastających się komórek (komórki rakotwórcze). Istnieje wiele substancji stosowanych w chemioterapii, niektóre są nawet pochodzenia naturalnego. Konkretny „koktajl“ jest zawsze odpowiednio przygotowany w zależności od rodzaju i stopnia zaawansowania raka. Osobno chemioterapia jest wybierana jako główna metoda leczenia tylko dla małej liczby pacjentów w zależności od rodzaju nowotworu i jego wrażliwości na substancje chemioterapeutyczne., radioterapiaJedna z trzech podstawowych form leczenia w chorobach nowotworowych. W radioterapii nowotworów najczęściej używane jest promieniowanie X, które jest rodzajem promieniowania elektromagnetycznego. Co ważne, promieniowanie jonizujące skuteczniej uszkadza komórki nowotworowe aniżeli komórki prawidłowe, co zostało wykorzystane w procesie leczenia nowotworów.), zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia powikłań związanego z leczeniem u chorych niedożywionych. Leczenie żywieniowePostępowanie mające na celu poprawę lub utrzymanie stanu odżywienia w okresie przed planowanym leczeniem, w trakcie i po zakończeniu leczenia. Postępowanie to ma wpływ na wyniki leczenia poprzez uzyskanie możliwości wykonania leczenia onkologicznego (zabieg operacyjny, chemioterapia, radioterapia), zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia powikłań związanego z leczeniem u chorych niedożywionych. Leczenie żywieniowe rozpoczyna się od oceny stanu odżywienia pacjenta (Skala oceny odżywienia, Stan odżywienia), oceny zapotrzebowania pacjenta na odpowiednie składniki odżywcze oraz ocenę możliwości i drogi podawania pokarmów wzbogaconych o substancje wysokokaloryczne, białko, witaminy i mikroelementy. Występują dwie formy leczenia żywieniowego: dojelitowe i pozajelitowe czyli dożylne. rozpoczyna się od oceny stanu odżywienia pacjenta (Skala oceny odżywieniaNarzędzia służące do określenia stanu odżywienia oraz oznaczenia substancji odżywczych, energetycznych, witamin i mikroelementów w płynach ustrojowych. Do najczęściej stosowanych skali oceny odżywienia należy: oznaczanie poziomu białka całkowitego i albumin, transferyny, oznaczanie Indeksu Masy Ciała (BMI – Body Mass Index): masa ciała podzielona przez kwadrat wysokości – kg/[wzrost]2, skala PG-SGA, Prognostyczny Indeks Odżywienia (PNI - Prognostic Nutritional Index), Wskaźnik Masy Mięśniowej oraz skalę stanu ogólnego wg Karnofsky'ego., Stan odżywienia), oceny zapotrzebowania pacjenta na odpowiednie składniki odżywcze oraz ocenę możliwości i drogi podawania pokarmów wzbogaconych o substancje wysokokaloryczne, białko, witaminy i mikroelementy. Występują dwie formy leczenia żywieniowego: dojelitowe i pozajelitowe czyli dożylne.