Jedna z jam tułowia. Składa się z jamy otrzewnej i przestrzeni zewnątrzotrzewnej. Znajdują się w niej najważniejsze narządy takie jak żołądekMięsisty narząd przypominający worek. Posiadaja dwa ujścia: górne, zwane częścią wpustową, uniemożliwiające cofanie się zawartości żołądka do przełyku, i dolne, zwane częścią odźwiernikową, działającą jak zatyczka, zatrzymując pokarm, który jest tu przygotowywany do dalszego trawienia. Stąd kęs pokarmowy jest przepuszczany do dwunastnicy - pierwszego odcinka jelita cienkiego. Ruch w żołądku jest jednokierunkowy - od wpustu do odwźiernika., wątrobaNajważniejszy gruczoł w naszym organizmie. Obrabia i przechowuje substancje pokarmowe (cukry, tłuszcze, witaminy, żelazo), neutralizuje toksyny, produkty metabolizmu i leki, produkuje żółć, białka osocza, czynniki krzepnięcia. Posiada zdolności regeneracyjne. Nawet po wycięciu fragmentu jest w stanie się odbudować., trzustkaGruczoł znajdujący się na tylniej ścianie jamy brzusznej, pod i za żołądkiem. Jest to mały, podłużny narząd o masie ok. 100g. Składa się z głowy, trzonu, ogona. Posiada przewód trzustkowy, do którego dochodzi wiele mniejszych odgałęzień. Tędy płynie sok trzustkowy – zasadowa wydzielina bogata w enzymy trawienne. Na uwagę zasługują wyspy Langerhansa. Są to komórki produkujące hormony, które regulują gospodarkę węgowodanową. Trzustka pełnifunkcje zewnątrz i wewnątrzwydalnicze., śledziona, nerki, jelito cienkieNajdłuższa część przewodu pokarmowego. Ma średnio ok 5-6m długości co stanowi około 75% długości całego przewodu pokarmowego. W nim zachodzą najważniejsze procesy trawienne i wchłanianie. Zajmuje centralną część jamy brzusznej. Możemy podzielić je na 3 części: dwunastnicę, jelito czcze i jelito kręte. Do dwunastnicy doprowadzane są enzymy trzustkowe i żółć. Jest to najbliższa część jelita, wychodząca od żołądka. W jelicie czczym (wyglądem przypomina rurę od odkurzacza ze względu na fałdy okrężne) zachodzą procesy trawienne przy udziale soków jelitowych (rozkładanie dwucukrów, dwu/trójpeptydów, tłuszczy itd.). Znajduje się tu wiele kosmków (zwiększają powierzchnię chłonną ok. 10 razy), czyli dobrze ukrwionych struktur z bogatą siecią naczyń limfatycznych, które przyjmują produkty trawienia. Do działania enzymów trawiennych potrzebne jest zasadowe pH, więc sok jelitowy oprócz enzymów trawiennych bogaty jest w wodorowęglany. Jelito kręte jest końcowym odcinkiem z zastawką krętniczo-kątniczą, która reguluje przemieszczanie się mas pokarmowych do jelita grubego., jelito grubeOstatnia część układu pokarmowego łącząca jelito cienkie z odbytem. Jelito grube składa się z następujących części: jelito ślepe (inaczej kątnica) – z jego przyśrodkowej ściany wychodzi wyrostek robaczkowy, położony wewnątrzotrzewnowo; okrężnica, która dzieli się na wstępnicę, poprzecznicę oraz zstępnicę i esicę. Stąd uformowana masa kałowa kierowana jest do odbytnicy i wydalana przez odbyt. W jelicie grubym odbywa się końcowy proces formowania kału. Błona śluzowa jelita grubego nie tworzy kosmków jelitowych, jest silnie pofałdowana, co zwiększa jego powierzchnię. W jelicie grubym zachodzi końcowy etap wchłaniania wody, elektrolitów i soli mineralnych z resztek pokarmowych. Występują tutaj także bakterie symbiotyczne, produkujące witaminę K, oraz niektóre witaminy z grupy B. Jelito grube człowieka dorosłego, zwłaszcza w podeszłym wieku, często wypełnione jest kamieniami kałowymi, stwardniałymii gnijącymi resztkami nie strawionych pokarmów. Okrężnica przystosowana jest do przetwarzania ok.2,5 kg pożywienia jednorazowo. Gdy ta masa zostanie przekroczona, układ mięśniowy jelita nie jest w stanie utrzymać zbyt dużego ciężaru, jelito ulega rozciągnięciu, jego mięśniówka jest osłabiona i pogarsza się motoryka. Dotyczy to zwłaszcza jelita poprzecznego, które zaczyna opadać i wyraźnie uciskać narządy położone wewnątrz miednicy. Często jest to przyczyną niepłodności, kiedy ucisk okrężnicy na macicę i jajowody uniemożliwia zapłodnienie. Niestrawione resztki pokarmowe pozostają w okrężnicy coraz dłużej. Powstające środowisko sprzyja rozwojowi niekorzystnej flory bakteryjnej, która produkuje przenikające do krwi toksyny, wywołując toksemię. Związki toksyczne powstające w trakcie procesów rozkładu w jelicie grubym nie są szkodliwe, jeśli są na bieżąco usuwane. Jeśli jednak wskutek nieprawidłowej pracy jelita następuje ich nadmierne gromadzenie się, zaczynają przenikać przez błonę śluzową jelita do krwi i wywołują liczne dolegliwości ze strony różnych organów., macica, okrężnicaCzęść jelita grubego. Odgrywa kluczową rolę w systemie odpornościowym organizmu. Okrężnica wykonuje szereg ruchów, które są niezbędne do zapewnienia jej prawidłowej funkcji: skurcze okrężne, odcinkowe, skurcze perystaltyczne, ruchy masowe. Okrężnica przystosowana jest do przetwarzania ok. 2,5 kg pożywienia jednorazowo. , układ moczowo-płciowy. Ciekawostką jest, że tylko u kobiet jama otrzewnaBłona surowicza okrywająca większość narządów jamy brzusznej i miednicznej oraz wyściełająca ściany tych jam. ma kontakt ze światem zewnętrznym – poprzez jajowody.