Barwa stolcaBarwa stolca odzwierciedla stan organizmu lub/i spożywane niedawno potrawy. Prawidłowe zabarwienie to kolory od żółtobrązowego po ciemnobrązowy. Kolor czarny może świadczyć o krwawieniu z górnego odcinka przewodu pokarmowego (przełyk, żołądek, dwunastnica). Pojawia się również w przebiegu leczenia preparatami żelaza, bizmutu oraz węglem. Także niektóre pokarmy mogą barwić stolec na bardzo ciemny kolor (ale nie całkiem czarny), np. wiśnie, jagody, niektóre gatunki czerwonego wina (alkohol upośledza wchłanianie sodu i wody w jelicie cienkim i może wywoływać biegunkę, co w połączeniu z ciemnym zabarwieniem kału może zaniepokoić). Kolor czerwony powodowany jest przez pojawienie się świeżej krwi w stolcu, co świadczy o krwawieniu z dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Ale także buraki w dużej ilości mogą barwić stolec na czerwonawy kolor. Kolor żółty występuje zwykle w przebiegu biegunek oraz po leczeniu antybiotykami. Kolor zielony powodowuje żółć, która w normalnych warunkach zmienia barwę stolca na brązową. Jednak w trakcie biegunki stolec może mieć zielony odcień. Podobny efekt występuje przy zaburzeniu równowagi flory bakteryjnej w jelicie (np. po antybiotykoterapii). Zielonkawą barwę mogą także nadać świeże warzywa zawierające dużo zielonego barwnika, np. szpinak lub jarmuż. Kolor szary lub szarożółty śiadczy o dużej zawartości śluzu i ropy w stolcu. Ewentualnie duża zawartość tłuszczu w stolcu nadaje mu szarawe zabarwienie. Kolor biały pojawia się zwykle w przypadku stolca powstającego bez udziału żółci. Świadczy to o niedrożności pozawątrobowych dróg żółciowych lub o chorobach wątroby. odzwierciedla stan organizmu lub/i spożywane niedawno potrawy. Prawidłowe zabarwienie to kolory od żółtobrązowego po ciemnobrązowy.
Kolor czarny może świadczyć o krwawieniu z górnego odcinka przewodu pokarmowego (przełykNarząd w układzie pokarmowym w kształcie rury o długości ok. 25cm, jest zaopatrzony w dobrze rozwiniętą warstwę mięśni, której rola polega na transportowaniu pożywienia z gardła do żołądka. Ciągnie się on od gardła, przemierza śródpiersie, przechodzi przez przeponę i w jamie brzusznej przechodzi w żołądek., żołądekMięsisty narząd przypominający worek. Posiadaja dwa ujścia: górne, zwane częścią wpustową, uniemożliwiające cofanie się zawartości żołądka do przełyku, i dolne, zwane częścią odźwiernikową, działającą jak zatyczka, zatrzymując pokarm, który jest tu przygotowywany do dalszego trawienia. Stąd kęs pokarmowy jest przepuszczany do dwunastnicy - pierwszego odcinka jelita cienkiego. Ruch w żołądku jest jednokierunkowy - od wpustu do odwźiernika., dwunastnicaPoczątkowy odcinek jelita cienkiego, w którym pożywienie wstępnie strawione przez żołądek miesza się z wydzieliną z trzustki oraz wątroby.). Pojawia się również w przebiegu leczenia preparatami żelaza, bizmutu oraz węglem. Także niektóre pokarmy mogą barwić stolecInaczej kał, odpadowe produkty procesu trawienia. Kał powstaje w jelicie grubym. Resztki pokarmowe przemieszczane z jelita cienkiego do jelita grubego mają konsystencję stosunkowo płynną. Dopiero w jelicie grubym dochodzi do końcowej fazy resorpcji wody i zagęszczenia kału. Wydalany kał jest istotnym źródłem informacji co dzieje się w naszym organiźmie. Podczas oglądania naszego stolca powinniśmy zwrócić uwagę na jego konsystencję, kształt, barwę, zapach, obecność fragmentów lub całych pasożytów, domieszkę krwi, śluzu czy też treści ropnej. Istotna jest także częstość wypróżnień. Za prawidłowe uważa się oddawanie jednego stolca w ciągu dnia, jednak do osób o właściwym wypróżnianiu się można zaliczyć również te, u których występuje ono co najmniej 3 razy w tygodniu, pod warunkiem że kał ma prawidłową spoistość, zabarwienie oraz objętość i wagę. na bardzo ciemny kolor (ale nie całkiem czarny), np. wiśnie, jagody, niektóre gatunki czerwonego wina (alkohol upośledza wchłanianie sodu i wody w jelicie cienkim i może wywoływać biegunkę, co w połączeniu z ciemnym zabarwieniem kału może zaniepokoić).
Kolor czerwony powodowany jest przez pojawienie się świeżej krwi w stolcu, co świadczy o krwawieniu z dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Ale także buraki w dużej ilości mogą barwić stolecInaczej kał, odpadowe produkty procesu trawienia. Kał powstaje w jelicie grubym. Resztki pokarmowe przemieszczane z jelita cienkiego do jelita grubego mają konsystencję stosunkowo płynną. Dopiero w jelicie grubym dochodzi do końcowej fazy resorpcji wody i zagęszczenia kału. Wydalany kał jest istotnym źródłem informacji co dzieje się w naszym organiźmie. Podczas oglądania naszego stolca powinniśmy zwrócić uwagę na jego konsystencję, kształt, barwę, zapach, obecność fragmentów lub całych pasożytów, domieszkę krwi, śluzu czy też treści ropnej. Istotna jest także częstość wypróżnień. Za prawidłowe uważa się oddawanie jednego stolca w ciągu dnia, jednak do osób o właściwym wypróżnianiu się można zaliczyć również te, u których występuje ono co najmniej 3 razy w tygodniu, pod warunkiem że kał ma prawidłową spoistość, zabarwienie oraz objętość i wagę. na czerwonawy kolor.
Kolor żółty występuje zwykle w przebiegu biegunek oraz po leczeniu antybiotykami.
Kolor zielony powodowuje żółć, która w normalnych warunkach zmienia barwę stolca na brązową. Jednak w trakcie biegunki stolecInaczej kał, odpadowe produkty procesu trawienia. Kał powstaje w jelicie grubym. Resztki pokarmowe przemieszczane z jelita cienkiego do jelita grubego mają konsystencję stosunkowo płynną. Dopiero w jelicie grubym dochodzi do końcowej fazy resorpcji wody i zagęszczenia kału. Wydalany kał jest istotnym źródłem informacji co dzieje się w naszym organiźmie. Podczas oglądania naszego stolca powinniśmy zwrócić uwagę na jego konsystencję, kształt, barwę, zapach, obecność fragmentów lub całych pasożytów, domieszkę krwi, śluzu czy też treści ropnej. Istotna jest także częstość wypróżnień. Za prawidłowe uważa się oddawanie jednego stolca w ciągu dnia, jednak do osób o właściwym wypróżnianiu się można zaliczyć również te, u których występuje ono co najmniej 3 razy w tygodniu, pod warunkiem że kał ma prawidłową spoistość, zabarwienie oraz objętość i wagę. może mieć zielony odcień. Podobny efekt występuje przy zaburzeniu równowagi flory bakteryjnej w jelicie (np. po antybiotykoterapii). Zielonkawą barwę mogą także nadać świeże warzywa zawierające dużo zielonego barwnika, np. szpinak lub jarmuż.
Kolor szary lub szarożółty śiadczy o dużej zawartości śluzu i ropy w stolcu. Ewentualnie duża zawartość tłuszczu w stolcu nadaje mu szarawe zabarwienie.
Kolor biały pojawia się zwykle w przypadku stolca powstającego bez udziału żółci. Świadczy to o niedrożności pozawątrobowych dróg żółciowych lub o chorobach wątroby.