Archive for: S

Skóra właściwa

Skóra właściwa to druga, głębsza warstwa skóry. W niej znajdują się cebulki włosów i gruczołów potowych. Umieszczone są w niej także niektóre naczynia krwionośne i nerwy (komórki Merkla)....

Skręcenie jelita w pobliżu stomii

Skręt w pobliżu ileostomii (skręt krezki) może wystąpić przy braku jej ufiksowania. Dotyczy to głównie ileostomii pętlowej (w tym przypadku zwykle nie przyszywa się krezki do otrzewnej ściennej). Powi...

Smółka

Pierwszy stolec noworodka. Prawidłowo powinien zostać wydalony do 48 godzin po porodzie. Smółka to bardzo ciemny stolec (prawie czarny) o gęstej i lepkiej konsystencji. Gromadzi się w jelitach dziecka...

SP60

Pasta stomijna SALTS. Ochronna pasta stomijna do użytku zewnętrznego, do stosowania na skórę wokół stomii i innych przetok. Pasta stomijna może być stosowana na podrażnioną skórę. Jeśli konieczne jest...

Sprzęt do docięcia

Płytka, którą należy dociąć indywidualnie do kształtu stomii. Większość płytek stomijnych ma fabrycznie wycięty niewielki okrągły otwór początkowy, który należy dociąć do pożądnej średnicy i kształtu....

Sprzęt docięty

Płytka z wyciętym fabrycznie okrągłym otworem. Otwory docinane są co najczęściej występujących rozmiarów stomii. Należy jednak pamiętać, że stomia rzadko bywa idealnie okrągła więc wybierając ten rodz...

Sprzęt dwuczęściowy

Rodzaj sprzętu stomijnego, w którym płytka i worek stomijny są odrębnymi elementami. Łączy się je za pomocą prostych w obsłudze systemów postaci pierścieni lub przylepców. W systemie dwuczęściowym pły...

Sprzęt jednoczęściowy

Rodzaj sprzętu stomijnego, w którym płytka i worek są na stałe połączone. Eliminuje to możliwą nieszczelność mogącą wystąpić przy niewłaściwym założeniu sprzętu dwuczęściowego. Worki mogą być zamknięt...

Sprzęt stomijny

Wyroby medyczne służące do zaopatrzenia stomii. Sprzęt stomijny to system worków jednoczęściowych (worek połączony z płytką stomijną /przylepcem) lub system dwuczęściowy (płytka z osobno dopinanym wor...

Stolec

Inaczej kał, odpadowe produkty procesu trawienia. Kał powstaje w jelicie grubym. Resztki pokarmowe przemieszczane z jelita cienkiego do jelita grubego mają konsystencję stosunkowo płynną. Dopiero w je...