Informacja prasowa: Od 3 lat stomiczka, TERAZ MATKA

Komunikat prasowy

23.05.2016

Od 3 lat stomiczka, TERAZ MATKA

Z okazji ,,Dnia Matki” ukazała się sesja zdjęciowa ,,Od 3 lat stomiczka, TERAZ MATKA”. Zdjęcia powstały w ramach ogólnopolskiej kampanii społecznej ,,STOMAlife. Odkryj stomię”. Roksana Mikołajczak, bohaterka fotografii, jest pierwszą Polką, która mając wyłonioną stomię odważyła się publicznie pokazać swoje ciążowe zdjęcie. Kampania z udziałem Roksany ma uświadomić Polakom oraz samym stomikom, że posiadanie stomii nie wyklucza z normalnego życia i spełniania marzeń.

Roksana Mikołajczak jest 24-latką ze Świętochłowic, która od 8. roku życia choruje na chorobę Leśniowskiego – Crohna, czyli jedną z odmian nieswoistego zapalenia jelit. W celu poprawy jej codziennego funkcjonowania z chorobą, lekarze zdecydowali się na wyłonienie u niej stomii.

Wiele kobiet, u których zostaje podjęta decyzja o konieczności wyłonienia stomii zastanawia się nad kwestiami związanymi z życiem intymnym oraz przyszłym macierzyństwem. Podstawowymi pytaniami są również te o zdrowie maluszka. Kobiety obawiają się, że posiadanie wyłonionej stomii wpłynie negatywnie na rozwój płodu.

W przypadku Roksany, okres ciąży przebiegał bez żadnych komplikacji. Zdecydowała się opowiedzieć swoją historię, aby pokazać kobietom w tej samej sytuacji, że stomia nie jest przeszkodą w realizacji marzeń o dziecku. Decyzja o ciąży była w dużej mierze podyktowana instynktem macierzyńskim. W pewnym momencie poczułam, że bardzo chcę mieć dziecko. Jestem osobą młodą i uważam, że mimo choroby mam prawo żyć normalnie. Oczywiście, zanim zdecydowałam się zajść w ciążę, obawiałam się o zdrowie przyszłego maleństwa. Powodem do strachu nie była jednak posiadana przeze mnie stomia, ale schorzenie, będące przyczyną jej wyłonienia – mówi Roksana Mikołajczak, bohaterka sesji ,,Od 3 lat stomiczka, TERAZ MATKA”.

Lekarze podkreślają, że chociaż ciąża u stomiczek wymaga specjalnej opieki, to jest ona jak najbardziej możliwa. Jak mówi prof. dr hab. n. med. Romuald Dębski, ordynator Oddziału Ginekologiczno-Położniczego Szpitala Bielańskiego w Warszawie, w wielu przypadkach stomia jest sposobem leczenia różnego rodzaju schorzeń, zwykle u kobiet, które przeszły schorzenia typu Leśniowskiego–Crohna czy zapalenie jelita grubego. Ciąża raczej uspokaja objawy wspomnianych schorzeń i z tego punktu widzenia nie są one dla niej przeszkodą.

Sesja z Roksaną to kolejny z projektów zrealizowanych w ramach działań fundacji STOMAlife.Odkryj stomię., który ma na celu uzmysłowienie społeczeństwu oraz samym stomikom, że stomia nie jest chorobą. Jest szansą na lepsze życie, realizację marzeń i pasji oraz, czego dowodem jest Roksana, założenie rodziny i spełnianie się w roli rodzica.” – mówi Magdalena Piegat z fundacji STOMAlife.

Stomia jest chirurgicznie wytworzonym połączeniem części jelita z powierzchnią ciała. W Polsce żyje obecnie około 40 tysięcy stomików, a ich liczba nieustanie wzrasta ze względu na coraz częstsze przypadki zachorowań na raka jelita grubego oraz choroby przewodu pokarmowego. Jak mówi Magdalena Piegat, choroby układu pokarmowego, w wyniku których stomia musi zostać wyłoniona, są charakterystyczne dla krajów wysoko rozwiniętych. W dużym stopniu przyczyną tego jest sposób odżywiania się ich mieszkańców. Poza chorobami zapalnymi, stomia wyłaniania jest również w następstwie raka jelita grubego czy uszkodzeń mechanicznych, powstałych w wyniku wypadków drogowych.

***

Celem kampanii społecznej „STOMAlife. Odkryj stomię” jest walka z wykluczeniem społecznym dotykającym stomików, przełamanie tabu związanego ze stomią oraz edukacja pacjentów i społeczeństwa w zakresie faktów i mitów z nią związanych. Misją inicjatywy jest zbudowanie powszechnej akceptacji dla stomików tak by mogli powrócić do normalnej aktywności zawodowej i społecznej.

Organizatorami kampanii są: Polskie Towarzystwo Stomijne Pol-ilko, Fundacja im. dr. Macieja Hilgiera oraz Polskie Towarzystwo Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita „J-elita”. Partnerem medycznym jest firma SALTS POLSKA Sp. z o.o. oraz Maganimed Sp. z o.o.

Kampania została objęta honorowym patronatem Rzecznika Praw Pacjenta, Rzecznika Praw Dziecka, Collegium Medicum UMK, Instytutu Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej, Fundacji ECE „Po Prostu”, Łódzkiego Stowarzyszenia Stomijnego, Naczelnej Izby Lekarskiej, Naczelnej Rady Pielęgniarek i Położnych, Polskiego Klubu Koloproktologii, Polskiego Stowarzyszenia Pielęgniarek Onkologicznych, Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej, Polskiego Towarzystwa Onkologicznego, Polskiego Towarzystwa Pielęgniarek Stomijnych, Polskiego Towarzystwa Pielęgniarskiego, Polskiego Towarzystwa Urologicznego, Pomorskiego Stowarzyszenia Stomijnego, Prezydent Warszawy oraz Towarzystwa Chirurgów Polskich, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Dodatkowych informacji udziela:

Hubert Koszela, tel.: +48 883 226 220, e-mail: biuro@stomalife.pl