Jak folia aluminiowa odmieniła nasze życie, czyli-wszystko, co chcielibyście wiedzieć o foli aluminiowej, a wstydzicie się zapytać.

autor: Renata Greń

 

Jak folia aluminiowa odmieniła nasze życie,

czyli ‒ wszystko, co chcielibyście wiedzieć o foli aluminiowej, a wstydzicie się zapytać

Tekst i zdjęcia: Renata Greń

 

Folia aluminiowa od lat jest w naszych domach i znajduje tam wszechstronne zastosowanie. Służy do pakowania produktów, robienia blistrów na tabletki, pieczenia mięs i warzyw w piekarniku. Bez niej także trudno byłoby przygotować potrawy z grilla, a nawet wyczyścić piekarnik. Używamy jej prawie codziennie, nawet tego nie zauważając. Jest nietoksyczna, bezwonna i doskonale zatrzymuje ciepło.

  • Dzięki niej mięso pieczone w piekarniku pozostanie miękkie i soczyste!
  • Dzięki niej ryby pieczone na grillu nie rozpadną się!
  • Dzięki niej grillowany ser nie rozpłynie się na ruszcie, a zamieni się w pyszne danie!
  • Dzięki niej jedzenie zapakowane na piknik zachowa dłużej świeżość i swoje walory smakowe!
  • Dzięki niej można ograniczyć olej i masło w trakcie pieczenia, a zatem jej używanie zalecane jest w diecie beztłuszczowej!

Bezspornie folia aluminiowa jest niezwykle przydatna, ale aby była skuteczna i bezpieczna, musimy przestrzegać kilku zasad. Wiadomo, że ma ona dwie strony: błyszczącą i matową, a każda z nich służy do czegoś innego. Bez tej wiedzy korzystanie z folii może być problematyczne. Strony folii zostały zaprojektowane tak, aby jedna z nich zatrzymywała ciepło a druga je przepuszczała. Ciepło jest zatrzymywane przez stronę błyszczącą, tzn. jeśli chcesz utrzymać temperaturę potrawy to musisz błyszczącą stroną skierować do środka a matową na zewnątrz. Jeśli zrobisz odwrotnie folia odda ciepło do otoczenia a danie szybciej wystygnie. Folia aluminiowa w piekarniku pozwala na szybsze przygotowanie dania. Gdy ciepło wniknie w produkt, utrzymuje się w nim, równomiernie podgrzewa i podpieka składniki. Matowa strona na wierzchu pozwala dostać się temperaturze do środka, ponieważ przewodzi ciepło z powietrza w piekarniku, z kolei błyszcząca blokuje ją czyli zatrzymuje wewnątrz.

Zatem w pieczeniu mięs, ryb, a także ciast powinno się przykrywać produkt w taki sposób, aby strona matowa znajdowała się na zewnątrz, a błyszcząca w środku!

Folia aluminiowa wykorzystywana jest do owijania produktów spożywczych w celu zachowania świeżości, np. jedzenia na piknik i wycieczkę, kanapek przygotowanych do pracy czy po prostu niezjedzonej żywności, którą chcemy przechować w lodówce. W takiej sytuacji matową stronę należy skierować do środka a błyszczącą na wierzch. Błyszcząca strona nie przepuszcza temperatury tylko ją odbija, dlatego w taki sposób zabezpieczone jedzenie nie będzie się nagrzewało ani psuło. Warto wiedzieć, że folia nie przepuszcza wody, powietrza i światła, co powoduje, że potrawy nie przejmują zapachów i wilgoci z zewnątrz, dlatego folii możemy używać, także gdy chowamy dania do lodówki!

A która strona nadaje się do mikrofali? Wiedza o używaniu folii aluminiowej w mikrofalówce to niezwykle ważny temat! Pod żadnym pozorem nie można folii aluminiowej używać w tym urządzeniu! W mikrofali nie możemy podgrzewać naczyń metalowych ani aluminiowych. Ciepło z mikrofali uwalnia z metalu i folii glin (aluminium), który przedostaje się do jedzenia, a wraz z nim trafia do organizmu! Jedzenie nabiera wtedy charakterystycznego metalicznego smaku. Nadmiar aluminium w organizmie może prowadzić do poważnych schorzeń mózgu, płuc, nerek, wątroby i tarczycy. Wieloletnie odkładanie się glinu w organizmie może zwiększać ryzyko pojawienia się chorób Parkinsona i Alzheimera. Może także powodować alergię, astmę, anemię i negatywnie wpłynąć na pracę trzustki. Ale na szczęście nasz organizm ma mechanizmy oczyszczania. Ich działania wspomaga sauna, ruch i picie wody (ok. 2 litrów dziennie) oraz spożywanie takich produktów jak czosnek, cebula, orzechy lub ziarna słonecznika. Również pokarmy bogate w błonnik pomagają usuwać toksyny z naszego organizmu.

Folia aluminiowa nie powinna mieć kontaktu z kwaśnymi potrawami i produktami, takimi jak ogórki kiszone i kapusta kiszona, sos pomidorowy, keczup, szpinak, brokuły bądź owoce cytrusowe, z ostrymi przyprawami, z marynatami. Zatem nie pakujemy w nią produktów, które mają odczyn kwaśny. Kwaśna i słona żywność przyspiesza utlenianie aluminium, co w praktyce może spowodować „przeżarcie” folii aluminiowej. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy folia aluminiowa jest bezpieczna dla naszego jedzenia, zawsze możemy najpierw zastosować folię spożywczą lub papier śniadaniowy, a następnie folię aluminiową.

Folia aluminiowa ma również inne zastosowania:

– wyczyści srebrne sztućce (dno niedużej, szklanej miseczki wyłóż dwoma kawałkami foli, wlej szklankę gorącej wody, dodaj 2 łyżeczki soli kuchennej i 2 łyżki octu. W tej miksturze zanurz srebra. Po kilkudziesięciu sekundach, gdy zajdzie reakcja chemiczna zwana wymianą jonową wyjmij swoje przedmioty. Starannie wypłucz i gotowe).

– umocuje luźne baterie np. w latarce (jeśli latarka „przerywa” bo z biegiem czasu wyrobiły się dociskające sprężynki, złóż folię kilkakrotnie i umieść ją między baterią a sprężynką. Folia spełni rolę uszczelki i przewodnika zarazem, a sprzęt znów zacznie działać).

– przyspieszy prasowanie (pasek grubej folii umieść pod pokrowcem deski do prasowania. Folia odbije ciepło i szybciej wyprasujesz tkaninę).

– naostrzy nożyczki (paskiem folii kilkakrotnie owiń ostrza nożyczek i wykonaj kilka cięć).

– uratuje przyjęcie (organizujesz duże przyjęcie, a nie masz wielkiej misy, aby wymieszać sałatkę? ‒ zlew kuchenny wyłóż grubą folią aluminiową, wymieszaj składniki, a następnie sałatkę przełóż do mniejszych miseczek).

– zastąpi tortownicę o nietypowym kształcie (z grubej folii aluminiowej uformuj tortownicę o żądanym kształcie, napełnij ciastem i upiecz).

– zabezpieczy piekarnik przed pryskającym tłuszczem (pod naczynie wsuń pasek folii , po przygotowaniu potrawy usuń folię z tłuszczem).

– wyczyści piekarnik (spory kawałek folii zwiń w kulkę i wykorzystaj do czyszczenia, zastąpi druciak).

– zabezpieczy oprawki okularów podczas farbowania włosów (owiń zauszniki okularów folią, a farba do włosów nie zniszczy oprawek).

– zabezpieczy klamki i drobne elementy podczas malowania ścian (owiń folią elementy których nie możesz zdemontować a które są narażone na pobrudzenie farbą).

– zabezpieczy tackę do malowania (wyłóż tackę do malowania folią, po użyciu zwiń folię i wyrzuć).

– zastąpi lejek (z grubej folii uformuj stożek i zastosuj w przypadku nietypowych płynów lub wlewów).

Folia aluminiowa jest bardzo wygodna, stale po nią sięgamy, ale musimy postępować z nią ostrożnie i z głową.

Życzę owocnego korzystania z folii. Bo to są drobne radości życia!

Znajdź nas na
Znajdź nas na
Znajdź nas na